U trendu

Badnji dan „odvukao“ investitore s Berze, indeksi crveni

BEOGRAD – Trgovanje na Beogradskoj berzi je na Badnji dan, uoči sutrašnjeg Božića po Julijanskom kalendaru, stagniralo i iznosilo je ukupno 3,1 milion dinara (26,5 hiljada evra), isto kao u utorak.

Berzanski indeksi su zabeležili male negativne korekcije na dnevnom nivou, a i skraćenu trgovačku nedelju završavaju u minusu.

Indeks BELEX 15 se spustio danas na 746,94 poena, dok je na nedeljnom nivou u gubitku za petinu procenta, a BELEXlajn je zaključen na 1.561,08 poena, što je za 0,3 posto ispod vrednosti s kojom je završio trgovanje prošle sedmice.

Akcija Naftne industrije Srbije je delimično nadoknadila jučerašnji gubitak, ojačavšsi za neputnih 0,2 posto, na 641 dinar, a istrgovana je u iznosu od 1,3 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je bio najveći dobitnik s rastom cene od 0,4 procenta, na 1.049 dinara, uz realizaciju od 1,0 milion dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je jedina završila današnje trgovanje na negativnoj teritoriji, s padom od 1,0 odsto na 2.969 dinara, uz promet od 0,4 miliona dinara, dok je prioritetna akcija tog zajmodavca napredovala za 0,1 posto, na 950 dinara, a isprometovana je u iznosu od nešto manjem od 0,2 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 20,87 posto, u kupovini 40,44 procenta a u prodaji 1,31 odsto.

Na Berzi nije trgovano državnim obveznicama Srbije.

Beogradska berza zbog proslave Božića neće raditi u četvrtak i petak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.