U trendu

Bajatović: Cena gasa ostaje 260 dolara za 1.000 kubika

BEOGRAD – Uprkos poskupljenju, gas za Srbiju ostaje 260 dolara za 1.000 kubika, kaže generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Cena gasa je pre dva dana premašila 585 dolara za 1.000 kubika, a Bajatović poručuje da je reč o velikom skoku cene koja nije bila ni 2008. godine, kada su najveći deo Evrope i Srbija danima bili bez tog energenta.

Bajatović za Politiku ukazuje da će, ukoliko do bilo kakvih promena dođe, javnost biti obaveštena i navodi da je Gaspromov ruski gas za Srbiju i pre ovog poskupljenja bio jeftiniji za oko 160 dolara za 1.000 kubika od ostatka Evrope.

„Pratiće se situacija i narednih dana, pa ćemo videti da li će biti promena cena kada dođe vreme za potpisivanje novih ugovora“, rekao je Bajatović.

Poznavalac gasnih prilika u Evropi Srećko Đukić kaže da su ovakva poskupljenja normalna leti kada se gas inače kupuje i prave rezerve za zimu, a nema ga dovoljno.

On očekuje da će doći i do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji.

„Nisu mi poznata rešenja iz dugoročnog ugovora koja bi mogla da garantuju niže cene gasa“, naveo je Đukić.

U Ministarstvu energetike poručuju da je snabdevanje prirodnim gasom u Srbiji stabilno i da je cena ovog energenta regulisana dugoročnim ugovorom o snabdevanju prirodnim gasom, koji važi do početka 2022. godine, navodi beogradski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.