U trendu

Bajatović: Đavo došao po svoje – svi da plate gas

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da to preduzeće više neće „poklanjati“ gas državnim preduzećima. Prema njegovim rečima, prethodne vlade su, odlučujući o ceni gasa, „pojele“ 500 milona evra Srbijagasu.

„Preduzeća u restrukturiranju nisu plaćala za gas – kažu neplaćamo jer je gas skup, a ja ih pitam – pa kako skup ako ga ne plaćate. Ovu vladu je zadesilo da je đavo došao po svoje i doneta je odluka da nema više daljeg zaduživanja kod Srbijagasa i da morate da nađete pare ako hoćete gas“, rekao je Bajatović na Kopaonik biznis forumu.

On je istakao da više nema socijalne politike preko leđa Srbijagasa i da sada svi moraju da plaćaju – i Železara Smederevo, i Azortara, i MSK i druga velika preduzeća.

„Nismo pravili dobru matematiku u pravljenju socijalna politike“, kazao je Bajatović, podsetivši da su se ranije svake godine zakonom regulisale garancije prema Srbijagasu.

On je rekao da će ove godine prosečna cena gasa biti ispod 130 evra za 1.000 kubika gasa na ukrajinskoj granici.

Kada je reč o dugovima, Bajatović je rekao da je Srbijagas startovao sa oko 800 miliona evra kreditnih zaduženja i do sada je oko 300 miliona evra otplaćeno sa računa budžeta Republike Srbije.

Prošle godine je po zahtevu MMF-a Srbijagas isplatio 60 miliona evra iz sopstvenih prihoda i ove godine ćemo još 60 miliona isplatiti isto iz sopstvenih prihoda, naveo je direktor Srbijagasa.

Moramo da ispoštujemo i reporogram starih dugova sa Rusijom, kazao je Bajtović.

„Sada smo razgovarali sa Svetskom bankom i izabrana je konsultantska kuća koja će uraditi potpuno dju dilidžens od osnovanja Srbijagasa i dogovorili smo se da uradimo novu strategiju“, rekao je Bajatović.

On je kazao da bi druga faza skladišta gasa Banatski dvor trebalo da počne ove godine, a možda i Srpskog Itebeja, što bi dovelo Srbiju u poziciju regionalnog igrača, ako bi mogli da skladištimo dve milijarde kubnih metara gasa.

Srbijagas je osnovao dve posebne kompanije Transport i Distribuciju koja bi od 1. jula trebalo i formalno da počnu da rade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.