U trendu

Bajden bira specijalnog izaslanika za Severni tok2?

VAŠINGTON/MOSKVA – U Beloj kući se razgovara o imenovanju specijalnog izaslanika koji će voditi pregovore o zaustavljanju izgradnje gasovoda Severni tok 2 koji je gotovo završen, piše portal Politiko, pozivajući se na izjave sadašnji i bivših američkih zvaničnika bez navođenja njihovih imena.

Kremlj je, reagujući na ovu informaciju, ocenio danas da to govori o mešanju SAD-a u poslove drugih zemalja, prenela je agencija Tas s.

Zvaničnici SAD-a su, prema pisanju portala Politiko, rekli da je savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan prošlog meseca neformalno ponudio funkciju specijalnog izaslanika za Severni tok 2 Amosu Hokstinu, koji je bio specijalni izaslanik i koordinator za međunarodne energetske poslove pod predsednikom Barakom Obamom i blizak saradnik tadašnjeg potpredsednika DŽoa Bajdena.

Hokstin, koji je krajem prošle godine dao ostavku u Nadzornom odboru ukrajinske energetske kompanije Naftogaz, još uvek nije prihvatio Salivanovu ponudu, a odbio je i komentar, dodaje Politiko.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da namera Vašingtona da imenuje specijalnog predstavnika za projekat Severni tok 2 rečito govori o mešanju SAD-a u poslove drugih zemalja.

„Naravno, imenovanje specijalnog izaslanika za projekat koji nema nikakve veze sa Sjedinjenim Državama, i koji se čak nalazi na drugom kontinentu, svakako vrlo rečito govori o onome što se naziva mešanjem u unutrašnje stvari, u ekonomske interese drugih zemalja“, izjavio je Peskov, izvestila je agencija Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.