U trendu

Bajden danas u Kongresu zbog plana finansiranja klime

VAŠINGTON – Američki predsednik DŽo Bajden uputio se danas u Kongres kako bi u poslednjem trenutku progurao novi predlog finansiranja ekonomije i mera proitv klimatskih promena, vredan 1,75 biliona dolara, posle višenedeljnih prepirki između naprednjaka i umerenjaka u njegovoj stranci, prenosi Rojters.

Bajden, koji odlaže put u Evropu kako bi obezbedio dogovor o prioritetima njegove unutrašnje politike, uveren je da će dobiti podršku oba krila Demokratske stranke za predloženi plan potrošnje.

„Posle višemesečnih teških i racionalnih razgovora, imamo okvir koji, verujem, može da se prihvati“, napisao je Bajden na Tviteru.

Međutim, poslanica u Predstavničkom domu Pramila DŽajapal, koja predsedava kokusom demokratskih naprednjaka u Kongresu, rekla je da će članovi ove grupe morati da vide bilo kakav tekst zakona o socijalnoj potrošnji pre nego što obećaju da će glasati za zakon o infrastrukturi.

Predloženi finansijski okvir bi u celosti biti plaćen sredstvima od ukidanja određenih poreskih olakšica donetih za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, uvođenjem prireza na otkup korporativnih akcija i iz dodatnih doplata na zarade najbogatijih Amerikanaca, saopštila je Bela kuća.

Okvir uključuje 555 milijardi dolara potrošnje za klimu i predškolske ustanove, uz ostale društvene prioritete, ali ne uključuje plaćeno odsustvo zbog porodičnih potreba ili porez za milijardere.

Bela kuća kaže da plan ima podršku svih 50 demokrata u Senatu i da je uverena da će ovaj predlog zakona proći i u Predstavničkom domu.

Predsednik SAD-a se nada da će postići dogovor pre njegovog odlaska na sastanak G20 u Rim, gde će globalni minimalni porez biti jedna od glavih tema na agendi, i na klimatsku konferenciju u Glazgov, na kojoj Bajden namerava da nastupi s porukom da su se Sjedinjene Države vratile u borbu protiv globalnog zagrevanja.

Ipak, za sada ostaje neizvesno da li Bajden ima glasove potrebne za usvajanje zakona o socijalnoj potrošnji ili pratećeg dvopartijskog zakona o infrastrukturi od 1.000 milijardi dolara, navodi Rojters.

Naprednjaci su obećali da će blokirati zakon o infrastrukturi dok ne vide da zakon o socijalnoj potrošnji predviđa dovoljna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i ublažavanje klimatskih promena. Deo republikanaca podržava zakonski predlog za infrastrukturu, ali je većina njih protivi oba zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.