U trendu

Bajden, Modi i EU predstavili železničko i brodsko povezivanje Indije s Bliskim istokom i Evropom

Predsednik SAD Džo Bajden i njegovi saveznici su danas objavili planove za izgradnju železničkog i pomorskog koridora koji bi povezao Indiju s Bliskim istokom i Evropom, ambiciozan projekat koji ima za cilj podsticanje ekonomskog rasta i političke saradnje.

„Ovo je velika stvar, zaista velika“, rekao je Bajden.

taj koridor bi pomogao jačanju trgovine, transportu energetskih resursa i poboljšanju digitalne povezanosti. Obuhvatio bi Indiju, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan, Izrael i Evropsku uniju, rekao je Džejk Salivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Bajden, indijski premijer Narendra Modi i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavili su to tokom godišnjeg samita Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija koji danas i sutra zaseda u Nju Delhiju. Projekat je deo inicijative pod nazivom „Partnerstvo za globalno ulaganje u infrastrukturu“.

„Smatramo da je sam projekat hrabar i transformativan, ali vizija koja stoji iza projekta je podjednako hrabra i transformativna, a videćemo da se replicira i u drugim delovima sveta“, rekao je Salivan.

Železnički i pomorski koridor bi pomogao da se fizički poveže ogroman deo sveta, poboljšavši digitalnu povezanost i omogućavajući veću trgovinu među zemljama, uključujući i energetske proizvode kao što je vodonik. Iako zvaničnici Bele kuće nisu rok za njegov završetak, koridor bi predstavljao fizičku i ideološku alternativu kineskom infrastrukturnom programu „Pojas i put“.

Bela kuća nije dala detalje o tome kako će projekat biti plaćen.

Salivan je rekao da projekat odražava Bajdenovu viziju o „dalekosežnim investicijama“ koje potiču od „efikasnog američkog vođstva“ i spremnosti da SAD prihvate partnere. On je rekao da će poboljšana infrastruktura podstaći ekonomski rast, pomoći da se zemlje na Bliskom istoku okupe i da se taj region uspostavi kao čvorište za ekonomske aktivnosti umesto što je „izvor izazova, sukoba ili kriza“.

Fon der Lajen je projekat opisala kao „ništa manje nego istorijski“ i kao „ekonomski koridor Indija – Bliski istok – Evropa“ koji će trgovinu između Indije i Evrope ubrzati za 40 odsto.

Projekat će uključivati železničku vezu, kao i kabl za električnu energiju, cevovod vodonika i kabl za prenos podataka velike brzine, a Fon der Lajen u pripremljenom tekstu saopštenja projekat opisuje kao „zeleni i digitalni most preko kontinenata i civilizacija“.

Najavlljen je i „Trans-afrički koridor“ koji povezuje angolsku luku Lobito sa provincijom Kananga u Demokratskoj Republici Kongo i regionima rudnika bakra u Zambiji.

Govoreći o tom afričkom projektu, Bajden ga je nazvao „regionalnom investicijom koja menja igru“.

Amos Hohštajn, Bajdenov koordinator za globalnu infrastrukturu i energetsku bezbednost, izložio je grubi rok za taj projekat tokom sledeće godine.

U narednih 60 dana radne grupe će sastaviti potpuniji plan i odrediti rokove. Prva faza će uključivati identifikaciju oblasti u koje su potrebne investicije i gde se fizička infrastruktura može povezati između zemalja. Hohštajn je rekao da se planovi mogu sprovesti tokom naredne godine kako bi projekat mogao da pređe na finansiranje i izgradnju.

Salivan je rekao da se projekat utvršuje otkako što je Bajden posetio Džedu u Saudijskoj Arabiji u julu 2022, gde je istakao potrebu za većom regionalnom ekonomskom integracijom.

U januaru je Bela kuća počela razgovore sa regionalnim partnerima o konceptu. Do proleća su se izrađivale mape i pisane procene postojeće železničke infrastrukture na Bliskom istoku. Salivan i viši pomoćnici Bele kuće Hohštajn i Bret Mekgurk otputovali su u Saudijsku Arabiju u maju da se sastanu sa svojim kolegama iz Indije, Saudijske Arabije i UAE.

Sve strane su od tada radile na finalizaciji detalja sporazuma objavljenog u subotu.

Strane su u projekat uvele i Izrael i Jordan. Saudijska Arabija i Izrael nemaju diplomatske odnose, iako ih Bela kuća gura ka normalizaciji.

Tokom samita u Nju Delhiju, Bajden je razgovarao o svom zahtevu Kongresu SAD za dodatno finansiranje Svetske banke koja bi mogla da generiše više od 25 milijardi dolara novih zajmova za ekonomski razvoj.

Bela kuća na širem planu pokušava da ojača G20 kao međunarodni forum, dok su kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin odlučili da ne prisustvuju.

Bajden je rekao da je razočaran Sijevom odlukom i da bi „bilo da je ovde“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar