U trendu

Bajden na sajmu u Detroitu podržao prelazak na e-vozila

DETROIT – Predsednik SAD Džozef Bajden posetio je danas sajam automobila u Detroitu, najveći događaj takve vrste u Severnoj Americi, gde je podržao sve veći prelazak proizvođača automobila na proizvodnju električnih vozila i nova ulaganja u fabrike baterija, koja iznose nekoliko milijardi dolara.

„Biramo da izgradimo bolju Ameriku, sa američkim radnicima koji prednjače. Ameriku koja se suočava sa klimatskom krizom“, rekao je Bajden.

Najavio je i odobrenje prvih 900 miliona dolara za finansiranje izgradnje stanica za punjenje električnih vozila u 35 država u okviru zakona o infrastrukturi, preneo je Rojters.

Tri najveća proizvođača automobila u Detroitu izlažu veliki broj novih električnih vozila na sajmu automobila.

Američki kongres i Bajden, koji za sebe kaže da je zaljubljenik u automobile, obećali su desetine milijardi dolara u zajmovima, proizvodnim i potrošackim kreditima, kako bi se ubrzao prelazak sa vozila sa unutrašnjim sagorevanjem na električna vozila.

Nacionalni savetnik za klimu u Beloj kući Ali Zaidi rekao je Rojtersu da su proizvođači automobila i baterija u 2022. najavili ulaganja od 13 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila.

Bela kuća je pozdravila niz nedavnih velikih najava američkih i stranih proizvođača automobila za izgradnju novih pogona baterija i električnih vozila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.