U trendu

Bajden naložio najveće puštanje nafte iz rezervi SAD

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden naložio je danas puštanje milion barela nafte iz strateških rezervi u narednih šest meseci kako bi sprečio rast cena energenata u SAD.

Bajden je u obraćanju rekao da će naftne kompanije koje ne crpe naftu iz neiskorišćenih izvora morati da proizvode naftu ili će morati da plate za svoju pasivnost.

On je rekao da je cena gasa u SAD skočila na 4,2 dolara za galon sa 3,3 s početka godine, kao i da je direktan uzrok tome „Putinov rat“ u Ukrajini, prenosi CNN.

„Mnogi ljudi širom sveta više ne kupuju rusku naftu. I ja sam zabranio uvoz ruske nafte u Americi. Ali sam rekao da će to imati svoju cenu. Kako ruska nafta nestaje sa globalnog tržišta, opada snabdevanje nafte, a cene rastu, Putinovo povećanje cena sada pogađa Amerikance“, rekao je Bajden.

On je pozvao američke kompanije da povećaju proizvodnju nafte.

Bajden je rekao da je odluka o puštanju ovolike količine nafte iz strateških rezervi urađena u koordinaciji sa saveznicima i partnerima.

„Imamo obećanje drugih zemalja da će pustiti desetine miliona dodatnih barela na tržište“, rekao je Bajden.

Ovo bi bio treći put u poslednjih šest meseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da „ohlade“ cene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar