U trendu

Bajden nominovao Pauela za drugi mandat na čelu FED-a

VAŠINGTON – Predsednik SAD-a DŽo Bajden saopštio je danas da je nominovao dosadašnjeg predsednika Federalnih rezervi (FED) DŽeroma Pauela za drugi mandat na čelu centralne banke.

Bajdenova odluka je stavila tačku na višenedeljen spekulacije na berzi da bi guvernerka u FED-a Lael Brejnard moglao da bude kandidovana za tu funkciju zbog pritiska naprednjaka među demokratama, izveštava CNBC.

Umesto toga, Brejnardova je predložena za potpredsednicu borda guvernera, a uveliko se očekuje da ona dobiti zasebnu funkciju potpredsednika nadzornog tela koje nadgleda nacionalni bankarski sistem. Kao potpredsednica za monetarnu politiku, nasledila bi Ričarda Klaridu, čiji mandat ističe 31. januara 2022.

„Kao što sam ranije rekao, ne možemo samo da se vratimo tamo gde smo bili pre pandemije, već moramo da izgradimo još bolju ekonomiju nego što je bila, i uveren sam da su predsedavajući Pauel i dr Brejnard fokusirani na držanje inflacije na niskom nivou, na stabilnnost cena, i na punu zaposlenost koja će učiniti našu ekonomiju jačom nego ikada ranije“, naveo je Bajden u saopštenju.

Nominacija Pauela sada ide u Senat na odobrenje.

Bajden je u obrazloženju odluke pohvalio Pauelovu politiku FED-a za „odlučno” delovanje u prvim danima pandemije.

FED je tada doneo niz programa kreditiranja bez presedana, istovremeno smanjivši kamatne stope skoro na nulu, i uveo mesečni program kupovine obveznica.

„Predsedavajući Pauel je obezbedio čvrsto vođstvo tokom perioda izazova bez presedana, u kojem su se desili najveći ekonomski pad u modernoj istoriji i napadi na nezavisnost Federalnih rezervi“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dodaje se da je tokom tog vremena i Lael Brejnard imala vodeću ulogu u FED-u radeći zajedno sa Pauelom kako bi se podržao snačan ekonomski oporavak SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.