U trendu

Bajden od Kongresa zatraži suspenziju poreza na gorivo

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je danas od Kongresa da usvoji tromesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo, kako bi bile smanjene rekordne cene na pumpama i pomoglo se američkim porodicama tokom leta, prenosi agencija Rojters.

Bajden je pozvao i pojedinačne savezne države da privremeno ukinu svoje državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođača traži da na predstojećem sastanku sa ministarkom za energiju Dženifer Grenholm iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

Bajden i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mesecima u svetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cene goriva, koje su doprinele padu popularnosti predsednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel, potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bajdenov zahtev uglavnom simboličan, prenosi Glas Amerike.

Članovi Kongresa iz obe stranke protive se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cene, ako veći deo uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

„Samo privremeno ukidanje poreza na gorivo, bez drugih mera, neće ublažiti rast troškova koji smo videli. U ovom jedinstvenom trenutku, kada rat u Ukrajini nameće posledice američkim porodicama, Kongres bi trebalo da preduzme šta može da im obezbedi olakšanje“, navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Bajden traži od Kongresa da suspenduje porez na gorivo do kraja septembra, što će značiti i izgubljeni doprinos za Fond za autoputeve od oko 10 milijardi dolara, ali bi to moglo da se nadoknadi iz drugih delova budžeta gde prihodi rastu, a deficit se smanjuje dok se Sjedinjene Države oporavljaju od pandemije kovida 19, dodaje se u saopštenju.

Pojedine države, kao što su Njujork i Kontektikat, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo, dok su druge razmatrale ideje kao što su povraćaj novca i direktna pomoć.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cena i nestašica.

„Privremeno ukidanje federalnog poreza na gorivo svakako će obezbediti kratkoročno olakšanje za vozače u Americi, ali neće rešiti suštinu problema – neravnotežu u snabdevanju i potražnji za naftnim proizvodima“, saopštio je portparol industrijskog udruženja Američkih proizvođača goriva i petrohemije.

Dodao je da su i dalje potrebne dugoročne mere da bi se povećala proizvodnja energije u SAD.

Prosečne cene goriva na pumpama trenutno su blizu pet dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se sa gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta.

Poslednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar