U trendu

Bajden: Oporavak SAD je dugotrajan posao

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da brojka od 266.000 novootvorenih radnih mesta tokom aprila nije razočaravajuća, već dobar pokazatelj da su SAD na pravom putu i da predstoji još mnogo posla.

Bajden se obratio pošto je Sekretarijat za rad objavio brojke na osnovu kojih je deo američke javnosti procenio da je april obeležio trend usporenog zapošljavanja, a istovremeno podaci o broju otvorenih radnih mesta u martu revidirani su na 770.000, umesto prvobitnih prijavljenih 916.000, preneo je Glas Amerike (VOA).

„Čujem komentare da bi trebalo da budemo razočarani. Nismo ni mislili da će sve da se dogodi 60 dana od stupanja na snagu plana za oporavak američke ekonomije. Jasno je da je reč o dugotrajnom procesu, čije rezultate je moguće sagledati nakon godinu dana“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Odgovarajući na primedbe da zbog beneficija u okviru nedavno usvojenog paketa pomoći od 1,9 hiljada milijardi dolara deo građana ne želi da traži posao jer prima naknade koje su veće od minimalne zarade, američki predsednik je rekao da izveštaji pokazuju da je problem veći od toga i da SAD imaju osam miliona radnika manje u odnosu na period pre pandemije.

On je pojasnio da se SAD još izvlače, kako se izrazio, iz duboke provalije.

„Niko ne treba da potceni koliko je ovo ozbiljna borba. Ovog meseca zaposleno je 266.000 ljudi više u odnosu na prošli. Plan za spas američke ekonomije projektovan je da pokrije celu godinu i treba da nas vrati tamo gde smo bili“, rekao je američki predsednik.

Uprkos evidentnim poboljšanjima u sferi ekonomije, koja je po proceni stručnjaka pod najvećim izazovima od vremena Drugog svetskog rata, milioni američkih građana su i dalje nezaposleni, navodi VOA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar