U trendu

Bajden potpisao zakon o federalnom budžetu SAD, izbegnuta paraliza rada vlasti

Zakon o finansiranju federalne vlasti do kraja septembra predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) je danas potpisao čim je izglasan u Kongresu SAD te je izbegnuta paraliza javnih službi SAD.

„Zakon donet odlukom obeju partija kojeg sam upravo potpisao, omogućava vladi da nastavi da upravlja, ulaže u američki narod i jača našu ekonomiju i nacionalnu bezbednost“, rekao je Bajden.

Senat, u kojem dominiraju demokrate, zakon je izglasao tačno pred ponoć, kad je isticao rok. U protivnom bi došlo do paralize ili prekida rada vlasti (shutdown).

Senatori su prihvatili zakon o finansijama od 1.200 milijardi dolara.

Usvajanje takvih zakona o finansiranju države u poslednjem trenutku ilustruju loše međustranačke odnose u Kongresu SAD.

Tokom protekle godine, Kongres je smenio jednog od svojih čelnika, ne uspeva da se dogovori o slanju finansijskih sredstava u Ukrajinu i za dlaku izbegava finansijsku blokadu savezne države.

Zakon produžava američki budžet do kraja fiskalne godine, odnosno do 30. septembra. Na 1.012 stranica, rezultat veoma žestokih pregovora, sadrži mere koje bi mogle imati jake reperkusije i u inostranstvu.

Zakon zabranjuje bilo kakvo direktno finansiranje agencije UN za palestinske izbeglice (UNWRA) koja je sporna otkako je Izrael krajem januara optužio 12 od oko 13.000 zaposlenih u Gazi da su umešani u napad palestinskog pokreta Hamas.

Zakon takođe sadrži stotine miliona dolara za Tajvan, ali ne daje nikakva finansijska sredstva za Ukrajinu.

Pomoć za Kijev je predmet odvojenih pregovora, a blokiraju ga republikanci bliski bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu (Trump).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar