U trendu

Bajden pušta 180 mln barela nafte iz rezervi na tržište?

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena razmatra puštanje do 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi (SPR) na tržište tokom nekoliko meseci, pošto Bela kuća nastoji da obori visoke cene goriva, javlja Rojters pozivajući se na tri izvora upoznata sa planom.

To bi bio treći put u poslednjih šest meseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da „ohlade“ cene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

Dosadašnji pokušaji da se naftom iz rezervi suzbije skok cena nisu bili uspešni pošto je svetska potražnja skoro dostigla nivoe pre pandemije, dok je ponuda nedovoljna na globalnom nivou.

Vesti o potencijalnom ogromnom „oslobađanju“ nafte iz rezervi SAD izazvala je momentalno pad cena „crnog zlata“.

Američka nafta WTI za isporuku u narednom periodu (fjučers ugovori) pala je za 4,70 dolara na 103,12 dolara po barelu, a cena evropske nafte Brent se spustila za 4,45 dolara, ili za 3,9 posto, na 109 dolara po barelu.

Bajden će danas izneti plan o intervenisanju njegove administracije na naftnom tržištu, saopštila je Bela kuća.

Cene nafte su naglo porasle otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara. SAD i njeni saveznici zbog akcije u Ukrajini uveli masivne sankcije Rusiji, koja je drugi najveći svetski izvoznik nafte. Ranje ovg meseca, nafta Brent je skočila na oko 139 dolara, na najviši nivi od 2008, a jutros se u Aziji trgovala po ceni blizu 110 dolara za barel.

Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte, sa oko 10 posto udela na tržištu. Dnevno izvozi 4,0 – 5,0 miliona barela.

Sankcije i odbijanje kupaca da kupuju rusku naftu mogli bi da uklone sa globalnog tržišta oko 3,0 miliona barela ruske nafte dnevno (bpd) počevši od aprila, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Američke strateške rezerve nafte iznose trenutno 568,3 miliona barela, što je najmanja količina od maja 2002, prema američkom Ministarstvu energetike.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa proizvođača poznata kao OPEK+, koja uključuje Saudijsku Arabiju i Rusiju, treba da se sastane danas radi dogovora o budućem nivou proizvodnje. Sjedinjene Države, Britanija i druge zemlje veliki potrošači već duže vreme pozivaju OPEK+ da brzo poveća pumpanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar