U trendu

Bajden razmatra da spreči bušenje nafte u delovima Aljaske i Arktičkog okeana

VILMINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden namerava da spreči ili ograniči ekploataciju nafte na 16 miliona hektara teritorije savezne države Aljaska i u Arktičkom okeanu, izjavio je neimenovani zvaničnik američke administracije.

Zvanično saopštenje, koje se očekuje danas, najavljeno je u trenutku kada se američka regulatorna tela pripremaju da obelodane konačnu odluku o projektu Vilou, kontroverznom planu bušenja nafte iza kojeg stoji multinacionalna kompanija Konoko Filips, prenosi AP.

Prema rečima američkog zvaničnika, Bajden će najpre zabraniti naftne bušotine na području površine oko tri miliona hektara u Arktičkom okeanu tako što će zatvoriti američke teritorijalne vode za naftna istraživanja.

Administracija će potom uvesti nova pravila za zemljište površine veće od 13 miliona hektara koje je deo područja poznatog kao Nacionalne rezerve nafte – Aljaska.

Neimenovani zvaničnik američke administracije je naveo da ova oblast obuhvata jezero Tešekpuk, visoravan Utukok, reku Kolvil, lagunu Kasegaluk i posebne oblasti zaliva Pird.

Za sada nije jasno da li će ova informacija ublažiti nezadovoljstvo ekologa, posebno mladih aktivista, koji su preplavili društvene medije kritikama projekta Vilou, naročito ako američka administracija na kraju odluči da ipak dozvoli da se krene sa ralizacijom kontroverznog projekta, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar