U trendu

Bajden trazi da rafinerije proizvode vise benzina i dizela

VAŠINGTON – Predsednik SAD-a DŽo Bajden zatražio je danas od američkih prerađivača nafte da proizvode više benzina i dizela, naglašavajući da Amerikanci plaćaju rekordno visoke cene na pumpama i da su se profiti rafinerija utrostručili tokom rata između Rusije i Ukrajine.

„Teškoće sa kojima se porodice suočavaju zaslužuju hitnu akciju. Vaše kompanije moraju da sarađuju s mojom administracijom na donošenju konkretnih, kratkoročnih rešenja za rešavanje krize“, napisao je Bajden u pismu rafinerijama nafte u koje je uvid imala agencija Asošijeted pres.

Cene gasa širom SAD kreću se u proseku oko pet dolara po galonu, što predstavlja ekonomski teret mnogim građanima i političku pretnju za Bajdenove demokrate koji izlaze na izbore na sredini mandata. Inflacija, koja je počela da raste prošle godine kako se američka ekonomija oporavljala od kovid pandemije, ubrzala se poslednjih meseci usled skoka cena energenata i hrane nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Prema Bajdenovom viđenju, rafinerije kapitalizuju na neizvesnostima izazvanim „ratnim vremenom“. Njegova poruka da korporativna pohlepa doprinosi višim cenama izazvala je kontroverzne reakcije među ekonomistima, ali može imati izvesnog ođeka kod glasača, ocenjuje AP.

„Nema sumnje da je (ruski predsednik) Vladimir Putin prvenstveno odgovoran za intenzivnu finansijsku bol koju trpe američki narod i njihove porodice. Ali usred rata koji je podigao cene benzina za više od 1,70 dolara po galonu, istorijski visoke profitne marže rafinerija pogoršavaju taj bol“, dodaje Bajden.

On je poručio da je njegova administracija spremna da „koristi sve racionalne i odgovarajuće alate savezne vlade za povećanje kapaciteta rafinerije i proizvodnje u bliskoj budućnosti,kako bu se osigurlo da svaki region u zemlji bude adekvatno snabdeven“.

Bajden je pismo uputio kompanijama Maraton Petroleum, Valero Enerdži, EksonMobajl, Filips 66, Ševron, Britiš petroleum i Šel, a ministarski energetike DŽenifer Granholm je naložio da sazove hitan sastanak i konsultuje se sa Nacionalnim savetom za naftu radi preduzimanja odgovarajućih mera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar