U trendu

Banka Engleske povećala referentnu kamatu na 0,75 posto

LONDON – Banka Engleske podigla je danas referentnu kamatu ža četvrtinu procentnog poena u pokušaju da brzorastuću inflaciju stavi pod kontrolu, ali je ublažila stav o potrebi daljih povećanja stope usled snažnog udara rastućih cena energije na britansku ekonomiju.

Osam od devet članova Komiteta za monetarnu politiku (MPC) glasalo je za povećanje kamatne stope na 0,75 posto sa dodsadašnjih 0,5 procenata, nakon što su i američke Federalne rezerve odlučile u sredu da podignu cenu zaduživanja prvi put od decembra 2018.

Zamenik guvernera DŽon Kanlif glasao je za odlaganje povećanja kamate, upozorivši na jak udarac koji trpi potražnja zbog poskupljenja robe.

Funta je pala za skoro jedan cent prema dolaru, dok je cena britanskih državnih obveznica skočila pošto su investitori smanjili opklade da će BoE ubrzati podizanje ključne kamate ove godine.

Britanska centralna banka je saopštila da bi inflacija trebalo da dostigne oko 8,0 posto međugodišnje u aprilu, što je skoro za ceo procenat više nego što je predviđala prošlog meseca. Istovremeno je upozorila da bi inflacija mogla da zabeleži još viši nivo kasnije tokom godine.

Računi za energiju, koji su pogoršani usled sukoba u Ukrajini, verovatno će ponovo skočiti na jesen kada regulisane tarife budu resetovane, nakon povećanja od 50 posto koje dolazi sledećeg meseca.

Kreatori monetarne politike su znatno ublažili ton kada je reč o potrebi za daljim pooštravanjem politike, navodeći da bi neka dodatna skromna pooštravanja mogla biti odgovarajuća u narednim mesecima, ali da će to zavisiti od toga kako se budu kretali srednjoročni izgledi inflacije.

Rečeno je da će pritisak inflacije na budžete britanskih domaćinstava verovatno biti materijalno veći nego što se predviđalo prošlog meseca, pri čemu rast potrošačkih cena već beleži najveće nivoe u poslednjih 30 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar