U trendu

Banka Engleske upozorava na rizike od Bregzita

Banka Engleske ponovila je danas da smatra da je referendum o ostanku u EU „najveći trenutni rizik“ za britansko i svetsko finansijsko tržište.

„Glasanje za izlazak iz EU znatno bi izmenilo predvidjanja proizvodnje i inflacije kao i okvir“ monetarne politike, navela je britanska centralna banka danas u saopštenju i dodala da postoji rizik od usporavanja britanskog privrednog rasta.

Ako Britanci 23. juna glasaju za izlazak iz Unije, domaćinstva će izmeniti potrošnju, a firme investicije što bi izazvalo smanjenje potražnje za radnom snagom kao i povećanje nezaposlenosti, upozorila je Banka.

Pored toga, s obzirom na nedavna kretanja na deviznim tržištima moguće je da bi britanska funta nastavila da pada u odnosu na druge valute, a taj pad bi bio znatan u slučaju odluke o izlasku iz Unije.

Banka je takodje upozorila da bi Bregzit mogao da negativno utiče i na svetsku privredu.

U takvom kontekstu rast bi bio „znatno slabiji“, a inflacija „dosta viša“, navela je Banka. Time bi se iskomplikovao zadatak centralne banke koja bi bila primorana da bira izmedju delovanja da stabilizuje potrošačke cene s jedne strane, ili da podrži produktivnosti i zapošljavanja s druge.

Banka je danas zadržala svoju referentnu kamatnu stopu na 0,50 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.