U trendu

Banka klijentu mora da vrati 25 miliona: Nova presuda za kredite u „švajcarcima“

Privredni apelacioni sud u Beogradu nedavno je potvrdio prvostepenu presudu kojom je raskinut ugovor o kreditu u švajcarskim francima.

Kako navodi Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“, radi se o kreditu pravnog lica, koji je podignut 2008. na iznos od 550.000 „švajcaraca“, a nakon raskida ugovora banka će klijentu morati da isplati 25 miliona dinara u kešu.

Naime, prema obračunu koji je uradio sudski veštak, ova firma (klijent) je banci do sada platila oko 51 milion dinara, na uzeti zajam od 28 miliona dinara. Pošto je sud uvažio argument promenjenih okolnosti i raskinuo ugovor, rezultat raskida ugovora je dinarska restitucija, odnosno povraćaj svih dinarskih uplata sa pripisanim zateznim kamatama.

„Tako će klijentu na plaćenih 51 milion dinara pripasti još 50 miliona dinara zatezne kamate, dok će banci na isplaćenih 28 miliona pripasti još 48 miliona dinara“, navode iz Efektive.

Zbir dinarskog iznosa koji banka mora da vrati dužniku iznosi 101 milion dinara, dok klijent banci vraća ukupno 76 miliona, što znači da je korisnik kredita u preplati od oko 25 miliona dinara, koje banka mora da mu isplati u gotovini, pošto je kredit zatvoren pre dve godine, prenosi „Blic“.

„Ova i presude slične njoj bile su glavni razlog donošenja Zakona o konverziji, jer je on značajno umanjio štetu koju bi banke imale u sporovima za raskid ugovora. Građani koji su prihvatili konverziju, na žalost, izgubili su pravo da na ovaj način reše svoj problem“, ističu u Efektivi.

Konverzija ili sudski sporovi

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je 25. aprila 2019. godine Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskih francima koji je rezultat kompromisnog rešenja između države, udruženja građana i banaka. Tako su građani dobili izbor – da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto. Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara. Ovim zakonom je, praktično, posle više od jedne decenije rešen problem 15.785 građana zaduženih u švajcarcima.

Ko može da podnese tužbu za raskid ugovora?

Prva presuda za ništavost valutne klauzule u CHF, doneta je u maju prošle godine, nakon stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS). Reč je bila o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka. Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10,8 miliona dinara, a da bi indeksacijom tog kredita u evro za isti period otplate vratio oko 8,35 miliona dinara.

Tužbu za raskid ugovora indeksiranih u švajcarskim francima mogu da podnesu klijenti banaka koji nisu prihvatili konverziju u evro, i dalje plaćaju CHF kredit, kao i oni kojima je raskinut ugovor pre Zakona o konverziji, a ostali su u švajcarcima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)