U trendu

Banka Rusije smanjila referentnu kamatu na 11 posto godisnje

MOSKVA – Banka Rusije je smanjila referentnu kamatnu stopu za tri procentna poena na 11 posto godišnje na današnjoj vanrednoj sednici upravnog odbora.

„Upravni odbor Banke Rusije odlučio je da smanji ključnu kamatu za 300 baznih poena na 11 posto godišnje od 27. maja 2022. Najnoviji nedeljni podaci ukazuju na znatno usporavanje stope rasta cena. Inflatorni pritisak popušta usled dinamike kursa rublje kao i primetnog pada inflatornih očekivanja domaćinstava i privrede“, saopštila je ruska centralna banka, prenosi Tas s.

Međugodišnja inflacija je u aprilu dostigla 17,8 procenata, međutim, na osnovu procene od 20. maja, usporila je na 17,5 posto, što je brži pad nego što je monetarni regulator predviđao u aprilskoj prognozi.

Banka Rusije procenjuje da će godišnja inflacija opasti na 5,0-7,0 procenata u 2023. godini i da će se vratiti na nivo od 4,0 odsto u 2024.

Ipak, eksterne prilike za rusku ekonomiju ostaju izazovne, što značajno ograničava privrednu aktivnost.

„Rizici po finansijsku stabilnosti su donekle smanjeni, što omogućava izvesno ublažavanje mera kontrole kapitala“, navodi se u saopštenju.

Centralna banka Rusije takođe ostavlja otvorenu mogućnost za dalje smanjenje referentne kamate na njenim narednim sastancima, od kojih će prvi biti održan 10. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.