U trendu

Banka Rusije zadržala referentnu kamatu na 20 posto

MOSKVA – Ruska centralna banka je saopštila da je na današnjoj sednici zadržala referentnu kamatu na 20 posto godišnje, na kojem se nalazi od 28. februara kada je naglo podignuta sa prethodnog nivoa od 9,5 procenata.

„U svetlu drastično promenjenih eksternih okolnosti, oštro povećanje ključne kamate Banke Rusije od 28. februara pomoglo je da se održi finansijska stabilnost i spreči nekontrolisano podizanje cena“, navodi se u saopštenju centralne banke, prenosi Tas s.

Ruski monetani regulator je naveo da će pri odlučivanju o visini referentne kamate u predstojećem periodu sagledavati stvarno i očekivano kretanje inflacije u odnosu na cilj, ekonomska kretanja u periodu obuhvaćenom projekcijama, kao i rizike koje predstavljaju domaći i eksterni uslovi i reakcije finansijskih tržišta.

Banka Rusije je poručila takođe da će merama monetarme politike stvoriti uslove da se ruska ekonomija prilagodi novim okolnostima i da se godišnja inflacija vrati na nivo od 4,0 posto do 2024. godine.

„Nedeljne procene pokazuju da je inflacija značajno ubrzala rast od početka marta. Trenutna kretanja cena su u velikoj meri vođena porastom potražnje potrošača za pojedinim kategorijama proizvoda u ambijentu povećane neizvesnosti i rastućih inflatornih očekivanja, kao i slabljenja rublje od početka 2022“, navodi se u saopštenju.

Centralna banka Rusije očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednim kvartalima, ali nije iznela procenu koliko bi on mogao da iznosi, dodajući da će „podsticajne mere koje donose Vlada i Banka Rusije ograničiti razmere ekonomskog pada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.