U trendu

Bankari pozdravili mere vlade, traže brzo sprovođenje

BEOGRAD – Predstavnici bankarskog sektora pozdravljaju donošenje mera za podršku privredi, a insistiraju na što hitnijem uspostavljanju pravnog okvira za njihovo sprovođenje i stalnoj komunikaciji privrede sa vlastima.

To se moglo čuti na onlajn konferenciji „Mere vlade za preduzeća: iz ugla banaka“ u organizaciji Francusko-srpske privredne komore.

Marijana Cupara je u ime Kredit Agrikol banke u Srbiji rekla da su Vlada i Narodna banka brzo odreagovale na kriznu situaciju i da banke svakodnevno dobijaju nove instrukcije za poslovanje.

„Moratorijum je dobra mera za jako pogođene industrije i treba još malo vremena da se i sve ostale mere realizuju. Bitno je brzo i transparentno odreagovati na čitavu situaciju i raditi na animaciji naših klijenata, što nam digitalizacija naših usluga znatno olakšava i trudićemo se da korisnicima što više pribiližimo i olakšamo digitalni pristup uslugama“, kaže Cupara.

Darko Budeč iz kompanije Bak Lajting navodi da je program mera Vlade ključ uspeha koji je potrebno što brže realizovati, ali smatra da je neophodno sprovesti dodatne mere i udruženim snagama boriti se za ekonomski oporavak i orijentisati se najpre na likvidnost.

Predsednik izvršnog odbora OTP banke Srbija Predrag Mihajlović, smatra da je jako bitno zaštiti zaposlene i privredu i vidi mere Vlade kao dobro sredstvo u ostvarivanju tog cilja.

Ocenjuje da je likvidnost kompanija od presudnog značaja i da se mora što pre reagovati na ovu situaciju.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović naglašava da je jako bitno da Vlada što pre sprovede mere, ali I kaže da je pored pomoći privredi jako je bitno pomoći i čitavom društvu i ulagati sveobuhvatno u borbu protiv nezaposlenosti, a ne uručivati jednokratne pomoći koje nisu efikasne u borbi za ekonomski oporavak. „Mnogi sektori su pogođeni, poput avio prevoza, ugostiteljstva, pa čak i energetskog sektora, i ono što je najbitnije da se zajednički borimo i vršimo pritisak za sprovođenje dodatnih mera. Ne smemo dozvoliti da ovo iz zdravstvene krize preraste u finansijsku krizu“, zaključio je Petrović.

Predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragoljub Damljanović je rekao da su mere vlade za pomoć privredi od velikog značaja, ali primećuje da nedostaje brzina u primeni realizaciji mera, kao i dodatne uredbe u oblasti radnog prava koje bi još olakšale poslovanje poput trenutne nezaposlenosti, zaposlenosti na nepuno radno vreme, navedeno je u saopštenju organizatora.

“To je ono što bi dugoročno moglo da zaštiti zaposlenost“, kaže Damljanović i poručuje da je na privredi da nastavi da insistira da se dodatne mere što pre implementiraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.