U trendu

Bankarski sektor se ukrupnjava, duplo manje banaka nego 2003

BEOGRAD – Bankarski sektor u Srbiji ima trend ukrupnjavanja, a dominacija najvećih banaka na tržištu je sve veća, rečeno je na Okruglom stolu posvećenom značaju sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema.
O ukrupnjavanju bankarskog sektora govorili su naučni saradnik Instituta ekonomskih nauka i docent na Beogradskoj bankarskoj akademiji Duško Bodroža i direktorka Sektora za finansijske i računovodstvene poslove Agencije za osiguranje depozita Ljubica Pantelić.
Navedeno je da je krajem prethodnog kvartala, prvih pet banaka imalo je 57,7 odsto tržišnog učešća, a simulacija stanja posle najavljenih spajanja i pripajanja banaka pokazuje da će njihov udeo u bankarskom sektoru Srbije biti još dominantniji.
Na skupu je iznet i podatak da u Srbiji posluju 24 banke, što je duplo manje nego krajem 2003. godine, kada ih je bilo 47, te da bi, ako se sve najavljene statusne promene banaka i ostvare, po njihovom završetku u našoj zemlji radilo 20 banaka.
Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić je istakao je da su ukupne mere pomoći države privredi i stanovništvu iznosile oko 13 odsto BDP-a u prošloj i oko 4,3 odsto u ovoj godini.
Prema njegovoj oceni, odgovor Vlade i Narodne banke Srbije je bio adekvatan.
„Ako bismo ocenjivali ovu godinu, može se reći da je prolazno vreme dobro, ostvaren je privredni rast koji je očekivan. S druge strane kada ulazite u ekspanziju pojavljuje se rizik u vidu inflacionog pritiska“, rekao je Grubišić.

Dodao je da će rešavanja tih rizika biti izazovi za centralnu banku i Ministarstvo finansija koje vodi fiskalnu politiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar