U trendu

Bankarsko tržište atraktivno,moguće akvizicije manjih banaka

BEOGRAD – Bankarsko tržište Srbije atraktivno je za nove investicije, kaže predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović i ne isključuje mogućnost da ova banka kupi neku manju banku iz velike grupacije, a koje pokazuju zainteresovanost da promene vlasnika.

Analitičari očekuju da će nakon sumiranja negativnih posledica pandemije, biti dodatno podstaknuta konsolidacija na bankarskom tržištu centralne i istočne Evrope i da postoje manje banke zainterosvane da promene vlasnika.

„Organski rast nastavlja da bude naš prioritet. Zemlja i bankarsko tržište jesu atraktivni za investiranje i ne bih isključio takvu mogućnost“, rekao je Petrović za časopis Svet bankarstva i investicija odgovarajući na pitanje da li je Rajfajzen banka zainteresovana za akvizicije.

Petrović, koji je i predsednik Upravnog odbora Americke privredne komore u Srbiji, kaže da 63 odsto članova AmC ham ocenjuje poslovnu klimu u Srbiji kao umereno zadovoljavajuću, što je i najčešća ocena u prethodnih pet godina.

„Srbija je dobra u privlačenju stranih investicija koje dostižu i do sedam odsto BDP-a. Međutim, važne su i domaće privatne investicije koje su nedovoljne“, naveo je Petrović.

Dodaje da preduslove za veći rast članice AmC ham vide u unapređenju vladavine prava, efikasnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i unapredenju transparentnosti zakonodavnog procesa uz konsultacije sa privredom.

„AmC ham vidi prostor za unapređenje efikasnosti javne administracije kroz omogućavanje elektronskog komuniciranja sa svim organima, u optimizaciji procedura, njihovoj digitalizaciji, ali i u poboljšanju poreskih, carinskih i procedura iz oblasti deviznog poslovanja i zdravstva“.

Suzbijanje nelegalne trgovine na internetu, unapređenje ekoloških zakona i radno-pravnog zakonodavstva, takođe, su visoko na listi prioritetnih reformi za bolji privredni ambijent, naveo je Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.