U trendu

Banke i privreda: Inflacija za godinu dana bice 7-10 %

BEOGRAD – Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred, u septembru beleže umereni rast u odnosu na avgust i iznose 7,3 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora, prema rezultatima oktobarske ankete agencije Blumberg, su nešto niža i iznose 7,0 odsto.
Kada je o privrednicima reč, njihova kratkoročna inflaciona očekivanja iznose 10,0 odsto i veća su u odnosu na avgustovsku anketi agencije Ipsos, kada su iznosila 7,5 odsto.

Porast očekivanja bi se, kako ocenjuju u NBS, mogao dovesti u vezu sa višom očekivanom inflacijom preduzeha iz oblasti energetike, koja su najizloženija poremećajima i neizvesnostima na globalnim tržištima.
Što se tiče inflacionih očekivanja za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih.

Tako su srednjoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora nastavila da se kreću u granicama cilja NBS od 4,5 odsto za dve godine unapred, a za tri godine unapred su niža i iznose 3,6 odsto.

Srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika za dve godine unapred iznose 6,0 odsto, a za tri 4,0 osto.
Rezultati ove ankete, prema oceni centralne banke, bi mogli da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar