U trendu

Banke izgubile bitku – naplata troškova obrade kredita nije dozvoljena

Vrhovni kasacioni sud je novom odlukom potvrdio da je nedozvoljena naplate troškova obrade kredita, saopštilo je udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“.

„Banke su konačno izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate troškove obrade kredita, jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan, tako da ni na koji način ne bude doveden u zabludu o kojim troškovima je reč“, navedeno je u saopštenju.

„Ekektiva“ je ukazala da su banke morale da u ponudi pre zaključenja ugovora o kreditu navedu šta čini troškove obrade kredita, a ne samo da to naplate u procentualnom iznosu. Banke su, kako je navedeno u saopštenju, „korisnike kredita dovodile u neravnopravan položaj, naplaćujući veće troškove za obradu kredita večeg iznosa, što je u svom stavu potvrdila i Narodna banka Srbije“.

Po oceni „Efektive“ banke u Srbiji su u poslednjih petnaestak godina po osnovu naplate troškova obrade kredita od svojih korisnika naplatile nekoliko desetina miliona evra. „Građani sada u pranicama mogu da poražuju povraćaj tog novca, sa zateznom kamtom.

„Zastarelosti za ove sporove nema, jer je po stavu Vrhovnog kasacionog suda ova odredba ništava, a ništavost ugovorne odredbe ne zastareva“, navela je „Efektiva“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar