U trendu

Banke neće tražiti naplatu sudskih troškova

BEOGRAD – Banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora pred Vrhovnim kasacionim sudom, od druge strane ne naplaćuju troškove koje su same imale u vezi vođenja svakog pojedinog spora, već da oni ostanu na teret banaka, saopšteno je danas iz Udruženja banaka.

Vrhovni kasacioni sud u petak je doneo odluku po kojoj banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškova osiguranja stambenog zajma kod Nacionalne asocijacije za osiguranje kredita (NKOSK).

Udruženje banaka ocenilo je da je Vrhovni kasacioni sud svojim tumačenjem definisao kako sudska praksa treba da izgleda za sve tekuće i buduće sporove, što će omogućiti da se zaustavi talas sudskih procesa između klijenata i banaka i da se njihov odnos vrati u stanje zdravog partnerstva i saradnje.

Stavovima koje je doneo VKS pravosudni sistem Srbije se približio pravosudnim sistemima Evropske Unije i zemalja regiona. Upornost banaka da dokažu da su u pravu, posle zaista velikog broja sporova i iznetih argumenata, konačno je urodila plodom, piše u saopštenju.

Takođe, navodi se da ovim najnovijim stavovima VKS-a problem nije konačno rešen, jer treba privesti kraju sve započete parnice.

Saopšteno je da su banke iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane koja je izgubila spor, već da troškovi ostanu na teret banke.

Predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić objasnio je da ovakvim stavom Vrhovnog kasacionog suda nema ni pobednika, ni pobeđenih i istako da je njime ekonomija Srbije na dobiti.

„Za kreditni rejting Srbije i izglede za njegovo dalje povećanje, očuvanje poverenja investitora u hartije od vrednosti Republike Srbije na međunarodnom tržištu, za nastavak stranih i domaćih investicija, veoma je važna poruka o pravnoj sigurnosti investicija koja je ovakvim stavom VKS poslata“, kazao je Vasić.

On ističe da ovakav stav bankama omogućava da nastave sa snažnom kreditnom aktivnošću, bez koje nema planiranog rasta BDP-a, ali ni podizanja standarda građana i unapređenja performansi naših preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.