Bankrotirao “Boreli”

Firma “Boreli” iz Sombora, koja je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike “Borovo” na ovim prostorima i bila poznata po proizvodnji popularnih borosana i startas patika je bakrotirala.

Boreli se poslednjih 15 godina borio da bude privatizovan, zainteresovanih kupaca bilo je sa svih strana, i među domaćim i stranim firmama, međutim, nerešeno imovinsko pitanje sa matičnim Borovom iz Hrvatske (što se navodno godinama rešavalo na državnom nivou), ugasilo je firmu koja je do poslednjeg dana proizvodila i prodavala obuću, piše “Danas”.

Stečajni postupak u Boreliju pokrenut je zbog neizmirenih dugovanja koja su tada, u julu ove godine, premašivala 1,8 milijardi dinara i blokade računa od 750 miliona dinara. Pre samo dve godine, na spisku zainteresovanih za kupovinu Borelija bilo je šest imena, među njima su bile firme iz Slovenije i Hrvatske – Bolhar i Nina komerc, kao i italijanska fabrika obuće Prodžeti.

Boreli je u trenutku otvaranja stečaja radio poslove za italijanski “Lenči”, kao i za nemačku firmu “B. Stump Baier”, za koju su izrađivali vojničke čizme i patike. Iako je svojevremeno Agencija za privatizaciju svrstala Boreli u kompanije od opšteg interesa, očigledno da to nije bilo tako.

Građani su tako ostali i bez jedinog mesta u kom su mogle da se kupe čuvene borosane i startas patike, prenosi Blic.

Ostavite komentar

Oznake