U trendu

Barkli Britancima: Budite racionalni jer štrajkuju radnici hitne pomoći

LONDON – Britanski ministar zdravlja Stiv Barkli poručio je građanima da budu racionalni jer će zdravstveni sistem biti pod pritiskom, pošto danas strajkuju radnici hitne pomoći.

„Mislim da jednostavno treba da koriste zdrav razum, sistem će biti pod velikim pritiskom. Mislim da su ljudi toga svesni zbog činjenice da sindikati ne pokrivaju sve hitne pozive koji sami po sebi, kao kategorija tri, mogu postati veoma ozbiljni“, rekao je on za BBC NJuz.

Hiljade radnika hitne pomoći u Engleskoj i Velsu danas je u štrajku zbog plata, pojačavajući pritisak na zdravstveni sistem koji finansira država, prenosi Rojters.

Obustava rada zaposlenih u hitnoj pomoći dolazi samo dan nakon štrajka medicinskih sestara, a šefovi bolnica upozoravaju da će ova akcija dovesti u opasnost pacijente.

Vlada je saopštila da će štrajk, koji je „za duboko žaljenje“, rezultirati manjim brojem vozila hitne pomoći na putu.

Ministar Barkli je naveo da će Nacionalna zdravstvena služba (NHS) dati prioritet potrebama onih koji su životno ugroženi.

„Moja poruka javnosti je da vode računa o tome i da planiraju svoje aktivnosti u skladu sa tim“, rekao je on.

Sindikat GMB saopštio je da je plata u zdravstvenim službama pala za 17 posto u realnom iznosu od 2010. godine, dok je potražnja za vozilima hitne pomoći porasla za 77 procenata u istom periodu.

Rejčel Harison, nacionalna sekretarka sindikata, izjavila je da vlada može da reši spor u bilo kom trenutku.

„Pokušali smo sve da povećamo plate, koje su uzrok ovog spora, ali vlada neće da sasluša, neće da razgovara. Radnici hitne pomoći i javnost zaslužuju bolje“, rekla je ona.

Nezavisno telo za reviziju plata odredilo je za više od milion radnika NHS-a povećanje plata od najmanje 1.400 funti (1.704 dolara), što je rast od najmanje 4,0 posto za većinu osoblja hitne pomoći, navodi vlada.

Sindikati su tražili povećanje zarada iznad stope inflacije koja je u novembru iznosila 10,7 procenata, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar