U trendu

BASF ukida 2.600 radnih mesta

BERLIN – Nemačka hemijska kompanija BASF saopštila je da će otpustiti 2.600 radnika, jer se najveća evropska ekonomija priprema za recesiju izazvanu energetskom krizom koja je intenzivirana nakon ruske invazije na Ukrajinu pre godinu dana, piše Gardijan.

Protekle godine su „dominirale posledice rata u Ukrajini, a posebno povećane cene sirovina i energije“, navodi se u saopštenju BASF-a, koji je, kako se dodaje, imao dodatne troškove energije od 3,2 milijarde evra tokom 2022.

BASF je najveća svetska hemijska grupa i jedan od oslonaca nemačke industrije, sa 157 godina rada na lokaciji u Ludvigshafenu na Rajni u blizini Frankfurta.

Proizvodi hemikalije za proizvodnju raznih vrsta robe širom sveta, od đubriva do plastike, automobila i farmaceutskih proizvoda.

Međutim, ova industrija je posebno pogođena zavisnošću od gasa koji se isporučuje iz Rusije, a ranije je najavljen otpis od 7,3 milijarde evra za eksproprisane fabrike u Rusiji.

BASF je saopštio da će zatvoriti jednu od dve fabrike amonijaka i dve fabrike za proizvodnju plastičnih hemikalija, kao i da će deo proizvodnje pomeriti iz Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.