U trendu

Basta poziva toplane na saradnju u okviru Otvorenog Balkana

BEOGRAD – Direktor JKP Beogradske elektrane Rade Basta poziva sve toplane iz regiona da se priključe inicijativi Otvoreni Balkan, kako bi se razgovaralo o važnim temama u oblasti energetike, kao i o načinima izlaska iz trenutne krize i novim konceptima daljeg razvoja energetskog sektora.

Basta je istakao značaj regionalne saradnje, jer doprinosi očuvanju bezbednosti snabdevanja energijom u našem regionu.

„Energija ne poznaje granice i smatram da Zapadni Balkan ima jedinstvenu priliku da redefiniše svoje energetske razvojne putanje“, naveo je Basta u saopštenju.

Dodao je da će potreba za uvozom energenata zavisiti i od geopolitičke stabilnosti područja bogatih fosilnim gorivima.

„Ili ćemo iskoristiti natprosečno bogatstvo prirodnih resursa koji postoje u regionu“, poručio je direktor JKP Beogradskih elektrana.

On je istakao da se Otvoreni Balkan dosad pokazao kao jedna pragmatična formula kojom se dolazi do nekih bržih rešenja u energetici.

„Više od polovine toplana u Srbiji koristi gas, ali je i dalje veliki procenat onih koje koriste ugall i mazut i to moramo da promenimo“, kazao je Basta.

On ističe da nas očekuju velike investicije u energetici koje moraju biti moderne, finansijski održive, energetski efikasnije i sa smanjenim emisijama štetnih gasova.

Dodaje da su u planu i modernizacija toplana, unapređenje usluga, ali i znatno veće korišćenje obnovlljivih izvora energije.

„Zapadni Balkan je deo Evrope s najbržim rastom i zato SAD moraju da ga podrže, jer ima potencijal da bude centar obnovlljive energije, kao i da ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas“, kazao je Basta.

Naglasio je da su ovdašnja energetska tržišta mala, zavisna od uvoza i da je neophodno sarađivati zarad boljeg života svih građana u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar