U trendu

Basta pozvao strane energetske kompanije da ulažu u Srbiju

BEOGRAD – Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta ocenio je da treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za njihovu gradnju s obzirom na, kako kaže, veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koje mi ne posedujemo.

„Pozivam sve velike američke i evropske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Srbijom strateški i investiciono uđu u jedan takav veliki projekat, jer smatram da mogu da prepoznaju svoj dugoročni interes, a Srbija dobije pouzdanog partnera i dodatno obezbedi energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u narednim decenijama“, naveo je sinoć u pisanoj izjavi Basta.

On je naveo da Srbija kao jedna od zemalja jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj koji treba da iskoristi u oblasti energetike kako bi se ostvarili strateški i nacionalni ciljevi razvoja.

Na globalnom nivou oko 15 odsto elektricne energije se dobija iz nuklearnih elektrana, a od 450 nuklearnih elektrana u svetu trećina je u Evropi.

Trenutno se gradi 60 novih reaktora a Srbiju okružuje desetak nuklearnih reaktora na udaljenosti od 400 kilometara.

Nuklearke imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i sve one ili grade ili pripremaju gradnju novih blokova, na nepunih 70 km od granice Mađarska gradi novi reaktor u Paksu, objasnio je Basta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.