U trendu

BAT počinje proizvodnju Dunhill-a u Vranju

VRANJE – Kompanija British American Tobačo (BAT) odlučila je da u fabrici u Vranju počne sa proizvodnjom premium cigareta Dunhill, a kako kaže direktor za Srbiju i Crnu Goru Milorad Krstikeski, dolazak tog svetski prepoznatljivog proizvoda kompanije doprineće u značajnoj meri jačanju pozicije same kompanije na tržištu, privrede grada, a samim tim celokupne srpske privrede.

Dodao je da je širenjem proizvodnih kapaciteta ova kompanija još jednom potvrdila stabilnost, ali i stratešku i dugoročnu opredeljenost ka poslovanju i daljem ulaganju u srpsko tržište.

To će, takođe, ojačati i našu tržišnu poziciju i doprineti dodatnom rastu lokalne ekonomije i privrede i uticati na celokupnu privredu Srbije, kaže Krstikeski.

Naglašava da je cilj da BAT poveća izvoz na tržista regiona i da izvoz iz fabrike u Vranju premaši trećinu ukupne proizvodnje.
„Još jedna potvrda visokih tehnoloških standarda koje ima fabrika u Vranju je i to što će sada ukupno pet fabrika u okviru BAT sistema u Evropi proizvoditi ovaj format cigareta iz premium klase, što je ujedno i dalji podsticaj za nastavak razvoja i unapređenja poslovanja fabrike“, rekao je direkor kompanije BAT za Srbiju Crnu Goru za Tanjug.

Premum cigarete Dunhill, čija je proizvodnja već počela u Vranju zadržaće nepromenjen kvalitet i ukus uz inoviranu paklicu.
Krstikeski podseća da BAT Vranje ove godine obeležava 135 godina postojanja, a da je kompanija BAT od svog dolaska u Srbiju pre 17 godina nastojala da konstantno ulaže u modernizaciju fabrike i da je u tom periodu uložila 270 milona evra.

Kroz poreze u budžet Srbije BAT je uplatio više od dve milijarde evra čime se svrstava u red najvećeg britanskog investitora i staje u red među najveće strane investitore na jugu Srbije, dodaje on.
„Sa svim tim investicijama danas možemo reći da BAT Vranje u sklopu logističkog BAT sistema predstavlja jednu od najznačajnihih fabrika u operativnom delu poslovanja“, naglašava je Krstikeski.

Poručuje da je strateška opredeljenost BAT-a da ulažu i dalje na tržistu Srbije i doprinesu u istoj ili većoj meri kao do sada ukupnoj privredi Srbije.

„Naš cilj će i dalje u budućnosti ostati to da nastavimo sa kontinuiranim ulaganjem u modernizaciju proizvodnje i ostanemo pouzdan partner i oslonac srpske privrede. Ostajemo čvrsto posvećeni saradnji i dijalogu sa Vladom Srbije po svim pitanjima, a posebno akcizne i poreske politike i kao najpouzdaniji partner u borbi protiv sive ekonomije“, poručuje Krstikeski.

Ističe da su predstavnici ove kompanije zadovoljni uslovima i poslovnom klimom Srbiji.
BAT ostaje posvećen i korporativnoj društvenoj ogovornosti, što smo pokazali u proteklom periodu tokom vanrednog stanja usled pandemije kroz brojne donacije kako lokalnoj zajednici, tako i zdravstvenom i socijalnom sistemu Srbije, istakao je sagovornik Tanjuga.

Navodi da su ljudi, odnosno zaposleni najveće bogatstvo i da upravo njihova posvećenost doprinela razvoju i donošenju novog brenda.
„U proteklom periodu zadržali smo kompletnu radnu snagu, nismo koristili pomoć države i nastavili smo sa investicijama“, dodaje Krstikeski.

Direktor regionalne Privredne komore za pčinjski i jablanički okrug Goran Jović kaže da je uz proteklih 17 godina BAT pokazao izuzetne rezultate, te da je osavremenio proizvodnju i u značajnoj meri doprineo novim zapošljavanjima na jugu Srbije.

Jović kaže i da će razvoj i proizvodnja novih brendova poput Dunhilla uticati na povećanje obima proizvodnje, a samim tim i stvoriti mogućnosti za nova zapošljavanja i veću spoljno trgovinsku razmenu.
„British American Tobačo je dobro prihvaćen i kod samog stanovništva i lokalne zajednice i kroz korporativne aktivnosti za vreme vanrednog stanja nastojao je da doprinese da se pandemija ublaži na teritoriji pčinjskog okruga“, kaže Jović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.