U trendu

Bazna inflacija u SAD 3,1% u aprilu, premašila očekivanja

VAŠINGTON – Bazna inflacija u SAD, merena indeksom cena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju (PCE), ubrzala je rast u aprilu na 3,1 posto međugodišnje, nadmašivši znatno ciljanu stopu Federalnih rezervi od 2,0 procenta, objavilo je danas americko Ministarstvo trgovine.

Očekivalo se da će bazna inflacija, koja ne obuhvata volatilne cene hrane i energije, iznositi 2,9 odsto, nakon rasta od 1,9 procenata u martu, prenosi CNBC.

Na mesečnom nivou, bazna inflacija je u aprilu porasla za 0,7 posto nakon rasta od 0,4 procenta u martu.

Kada se uključe i volatilne cene hrane i energije, aprilski indeks cena PCE je skočio za 3,6 odsto u odnosu na isti lanjski mesec i za 0,6 posto u odnosu na mart.

Uzlet inflacije je rezultat jačanja pritiska na cene kako se ekonomija otvara, zatim eksplozijvnog rasta potrošačke tražnje koja u prethodnom periodu bila potisnuta zbog korona mera ograničenja, kao i limitirane ponude i tehničkih faktora.

Zvaničnici FED-a smatraju PCE indeks najboljim pokazateljem inflacije, mada prate i druge brojne indikatore.

PCE indeks prati kretanje cena razne robe i usluga i generalno se smatra sveobuhvatnijom merom inflacije, jer beleži promene u ponašanju potrošača i ima širi opseg od indeksa potrošačkih cena (CPI) Ministarstva rada. CPI indeks je u aprilu ubrzao na 4,2 posto, napominje CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.