U trendu

BBC: Pobuna akcionara Rio Tinta zbog isplate 10 miliona dolara odlazećem šefu

Rudarski gigant Rio Tinto suočio se s pobunom akcionara zbog isplate bonusa od 10 miliona dolara jednom od šefova koji odlazi.

Čak 61 odsto članova upravnog odbora glasalo je protiv isplate bonusa koji je inače uobičajen kada odlazi neko od rukovodica kompanije, piše Bi-BI-Si.

Reakcija dolazi nakon što je kompanija prošlog maja uništila dve pećine Aboridžina u zapadnoj Australiji, od monumentalnog kulturološkog, etnografskog i geološkog značaja.

Rio Tinto je minirao 46.000 godina stare pećine u klisuri Jukan kako bi proširio rudnik gvozdene rude što je izazvalo negodovanje i dovelo do nekoliko ostavki.

Kompanija ima fond od 55 miliona dolara iz kog se isplaćuju plate i bonusi, u znak zahvalnosti, za 14 vodećih rukovodilaca kompanije.

Uprkos pobuni deoničara, rukovodilac će ipat dobiti novac jer je glasanje bilo samo savetodavno.

U septembru su ostavke podneli izvršni direktor Žan-Sebastijan Žak i drugi visoki funkcioneri, uključujući šefove odeljenja za gvozdenu rudu i korporativne odnose.

Ranije ove godine predsednik Simon Tompson i direktor Mišel L’estranž takodje su rekli da će napustiti kompaniju.

Tompson je rekao da je odgovoran za uništavanje svetih arheoloških lokaliteta u Australiji.

Kompanija je reagujući na rezulatate glasanja saopštila da je to „prvi štrajk“.

U Australiji, ako akcionari dve godine zaredom odbiju predlog kompanije o isplati, odbor bi mogao da se suoči sa glasanjem o njegovoj smeni.

Pećine u klisuri Jukan, jedne od najznačajnijih australijskih nalazišta arheoloških istraživanja, pružile su dokaze o neprekidnosm ljudskom stanovanju 46.000 godina unazad.

Medju artefaktima pronadjenim u pećinama je orudje od kosti životinja staro 28.000 godina i 4.000 godina star kaiš ispleten od ljudske kose.

DNK testiranje ga je direktno povezalo sa narodom Putu Kunti Kurama i Pinikura – tradicionalnim vlasnicima zemlje.

Skloništa su bila smeštena iznad oko osam miliona tona rude gvoždja, čija je procenjena vrednost 104 miliona dolara.

U decembru je posle parlamentarne istrage Rio Tintu naloženo da obnovi sistem pećina, a njihovo uništavanje ocenjeno je kao „neoprostivo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.