U trendu

Beg investitora iz državnih hartija CG izazvali zvaničnici

PODGORICA – Profesor na Fakultetu za menadžment u Podgorici i ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da su na rekordan dnevni pad vrednosti crnogoroskih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, od 6,4 posto, uticale neodmerene izjave vladinih zvaničnika.

Istorijski pad crnogorskih državnih dužničkih hartija se, prema pisanju portala CdM, dogodio nakon izjava iz vlade, tačnije izjava njenog potpredsednika Dritana Abazovića koji je nakon molbe Briselu da neka evropska banka preuzme kredit od Eksim banke za prvu deonicu auto puta, rekao za BBC da bi Crna Gora teoretski mogla da ostane bez dela teritorije ako se ne ispoštuje ugovor sa Kinezima.

Profesor Kostić kaže da ovaj slučaj treba da bude opomena državnim zvaničnicima kao i političarima da olako ne izriču sudove o stanju javnih finansija, pogotovo kada je to stanje daleko od dobrog.

“Svaka izgovorena reč sa visoke državne pozicije ili od visoko rangiranih političara ima svoju težinu, ‘cenu’ na finansijskim tržištima na kojima se na izvestan način trguje očekivanjima, pa je time relevantno sve ono što ih oblikuje bilo u pozitivniom ili negativnom smeru“, navodi Kostić u izjavi za CdM.

Dodaje da, imajući to u vidu, ne čudi da su investitori uznemireni izjavama vladinih zvaničnika „bežali“ iz crnogorskih hartija i time obarali njihovu vrednost.

.Prema njegovim rečima, teško je predvidetu kakve to posledice može da ima jer su ćudi finansijskih tržišta nepredvidive, ali je, ističe, sasvim sigurno da ne podržavaju kredibilitet Crne Gore i sigurnost u ostvarenje prihoda na kupljene obveznice.

“Ono što je sigurno treba meritornim informacijama sa meritornog mesta umiriti investitore, odnosno anulirati trenutno dramatično lošu percepciju i nepoverenje u finsnsijsku sposobnost Crne Gore, u njene javne finansije“, smatra Kostić.

Ukoliko se to sprovede na kompetentan način, odnosno vrati poverenje investitora, veruje da ovo može biti samo kratkotrajna reakcija tržišta i da će se stvari vratiti u normalu s neznatnom oscilacijom u odnosu na uobičajene.

Direktor sektora za finansijska tržišta u crnogorskoj Hipotekarnoj banci, Gojko Maksimović, izjavio je u čertvrtak da „trenutno vlada velika rasprodaja crnogorskih evroobveznica, nastala usled nepreciznih interpretacija o dugovanju prema Eksim banci”, podseća CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.