U trendu

BELEX indeksi skliznuli, trgovanje akcijama uzdržano

BEOGRAD – U fokusu investitora na domaćem tržištu kapitala danas su bile državne obveznice, trgovanje akcijama je bilo uzdržano, a BELEX indeksi su blago oslabili.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 796,7 miliona dinara (skoro 6,8 miliona evra).

Danas je, inače, bio prvi trgovački dan za državne obveznice namenjene restituciji, odnosno izmirenju obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu, koje su uključene na Prajm listing Beogradske berze (najkvalitenije hartije od vrednosti), prema saopštenju Uprave za javni dug.

Indeks BELEX 15 je oslabio za više od 0,1 posto na 857,95 poena, a BELEXlajn je skliznuo za nepunih 0,1 odsto na 1.778,55 poena,.

Akcije Naftne industrije Srbije su nadoknadile deo jučerašnjih gubitaka, ojačavši za 0,6 procenata na 615 dinara, a istrgovane su za 0,7 miliona dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas se zadržao na cenovnom nivou od 15.700 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,3 miliona dinara.

Na MTP tržištu je preduzeće „Sremput“ iz Rume zabeležilo promet od 0,4 miliona dinara po ceni akcije od 1.110 dinara, za 0,3 odsto većoj nego na prethodnom trgovanju.

Strani investitori su danas bili neaktivni na tržištu akcija.

Dve serije dinarskih državnih obveznica isprometovane su zajedno za 795 miliona dinara, pri čemu je serija RSO20196, s rokom dospeća u aprilu 2023, dominirala u ukupnom prometu sa iznosom od 557,1 milion dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.