U trendu

BELEX indeksi zaključili nedelju znatno ojačani

BEOGRAD – Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je malo dinamičnija investiciona aktivnost i rast indeksa, koji su poređenju sa prethodnom sedmicom u značajnom plusu.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je danas oko 11,4 miliona dinara (96,8 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 je skočio za 0,7 posto na 808,73 poena, čime je povećao dobitak na nedeljnom nivou na 1,6 procenata, a BELEXlajn je ojačao za nešto manje od 0,2 odsto na 1.708,92 poena, i u odnosu na prošlu sedmicu je snažniji za preko 0,9 posto.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke nastavila je višednevni uspon, našavši se ponovo na čelu liste dobitnika sa rastom cene od čak 6,1 posto na 1.698 dinara, a ujedno je imala i najveću realizaciju u iznosu od gotovo 6,9 miliona dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ spustila se za 1,3 procenta na 7.300 dinara uz promet od približno 3,0 miliona dinara, dok je proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas mirovao na nivou od 16.500 dinara, a istrgovan je za nešto manje od 0,7 miliona dinara.

Akcije „Dunav osiguranja“ su se zadržale na ceni od 3.600 dinara i isprometovane su u iznosu ispod 0,4 miliona dinara, dok je proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna predvodilo gubitnike s padom vrednosti od 3,3 posto na 8.700 dinara uz realizaciju iznad četvrt miliona dinara.

Na listi dobitnika dana našao se Aerodrom „Nikola Tesla“, čije su akcije registrovale rast od čak 4,2 procenta na 1.094 dinara i zabeležile trgovanje vredno 0,1 milion dinara, a identičan promet imala je i Naftna industrija Srbije po ceni 610 dinara, za preko 0,1 posto većoj nego u četvrtak.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija bilo je zanemarljivo i iznosilo je 1,45 posto, pri čemu su u prodaji imali udeo od 2,90 procenata, a u kupovini nisu učestvovali.

Na Berzi nije trgovano državnim dužničkim hartijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.