U trendu

BELEX indeksi završili nedelju u plusu

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su na danaÅ¡njoj sesiji nadoknadili gubitke zabeleÅŸene u četvrtak, i na nedeljnom nivou su u plusu.

BELEX15 je porastao za viÅ¡e od 0,4 posto na 821,79 poena, pri čemu je njegova vrednost takođe za 0,4 procenta veća nego proÅ¡le nedelje, a BELEXlajn je ojačao danas za četvrtinu procenta na 1.654,29 poena, dok na sedmičnom nivou beleÅŸi dobitak od pribliÅŸno 0,4 odsto.

Investiciona aktivnost je posustala. Ukupan promet na Berzi je iznosio 16 miliona dinara (136,5 miliona dinara).

NajviÅ¡e je trgovano akcijama „Dunav osiguranja“, u iznosu od gotovo 11 miliona dinara po prosečnoj ceni od 1.173 dinara, viÅ¡oj za 1,1 odsto nego juče.

Akcije ove kompanije su tokom trgovačke nedelje porasle za 5,0 procenata i imale su ubedljivo najveći promet u ukupnom iznosu od preko 53,6 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je predvodila dobitnike dana s rastom cene od 2,0 odsto na 562 dinara, a isprometovana je za nešto manje od 1,0 milion dinara.

Privredno druÅ¡tvo „Kopaonik“ za promet građevinskog materijala i ogreva istrgovano je za nepunih 0,6 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 14.000 dinara, a identičnu realizaciju imale su akcije valjaonice aluminijuma Impol Seval iz Sevojna po ceni od 4.200 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Vredan pomena je podatak da je vrednost akcija valjaonice Impol Seval skočila ove nedelje za 10,5 procenata.

Preduzeće „Dinara servis“, koje se bavi uvozom auto delova, pruÅŸanjem usluga registracije, tehničkog pregleda i servisiranja vozila, isprometovano je na MTP trÅŸiÅ¡tu za 1,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 650 dinara, a i poljoprivredno druÅ¡tvo „Stari TamiÅ¡“ iz Pančeva se zadrÅŸalo na ranijem cenovnom nivou od 5.600 dinara, uz realizaciju vrednu skoro 0,7 miliona dinara.

Akcije reosiguravajuće kuće „Dunav Re“ su pale za 1,1 odsto na 2.031 dinara, uz promet iznad 0,5 miliona dinara.

Aktivnost stranih investitora na domaćem trÅŸiÅ¡tu kapital bila je zanemarljiva.

Na Berzi je danas istrgovana jedna drÅŸavna obveznica denominovana u evrima (iz serije namenjene za izmirenje obaveza drÅŸave po osnovu restitucije) u iznosu od 327,4 hiljade dinara (oko 2.800 evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.