U trendu

BELEX indeksi završili nedelju u plusu

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su na današnjoj sesiji nadoknadili gubitke zabeležene u četvrtak, i na nedeljnom nivou su u plusu.

BELEX15 je porastao za više od 0,4 posto na 821,79 poena, pri čemu je njegova vrednost takođe za 0,4 procenta veća nego prošle nedelje, a BELEXlajn je ojačao danas za četvrtinu procenta na 1.654,29 poena, dok na sedmičnom nivou beleži dobitak od približno 0,4 odsto.

Investiciona aktivnost je posustala. Ukupan promet na Berzi je iznosio 16 miliona dinara (136,5 miliona dinara).

Najviše je trgovano akcijama „Dunav osiguranja“, u iznosu od gotovo 11 miliona dinara po prosečnoj ceni od 1.173 dinara, višoj za 1,1 odsto nego juče.

Akcije ove kompanije su tokom trgovačke nedelje porasle za 5,0 procenata i imale su ubedljivo najveći promet u ukupnom iznosu od preko 53,6 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je predvodila dobitnike dana s rastom cene od 2,0 odsto na 562 dinara, a isprometovana je za nešto manje od 1,0 milion dinara.

Privredno društvo „Kopaonik“ za promet građevinskog materijala i ogreva istrgovano je za nepunih 0,6 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 14.000 dinara, a identičnu realizaciju imale su akcije valjaonice aluminijuma Impol Seval iz Sevojna po ceni od 4.200 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Vredan pomena je podatak da je vrednost akcija valjaonice Impol Seval skočila ove nedelje za 10,5 procenata.

Preduzeće „Dinara servis“, koje se bavi uvozom auto delova, pružanjem usluga registracije, tehničkog pregleda i servisiranja vozila, isprometovano je na MTP tržištu za 1,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 650 dinara, a i poljoprivredno društvo „Stari Tamiš“ iz Pančeva se zadržalo na ranijem cenovnom nivou od 5.600 dinara, uz realizaciju vrednu skoro 0,7 miliona dinara.

Akcije reosiguravajuće kuće „Dunav Re“ su pale za 1,1 odsto na 2.031 dinara, uz promet iznad 0,5 miliona dinara.

Aktivnost stranih investitora na domaćem tržištu kapital bila je zanemarljiva.

Na Berzi je danas istrgovana jedna državna obveznica denominovana u evrima (iz serije namenjene za izmirenje obaveza države po osnovu restitucije) u iznosu od 327,4 hiljade dinara (oko 2.800 evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar