U trendu

BELEX: Promet eksplodirao, indeksi u plusu na kraju nedelje

BEOGRAD – Promet na Beogradskoj berzi je eksplodirao poslednjeg trgovačkog dana u sedmici, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, a indeksi su zabeležili dobitke na dnevnom nivou, dok na nedeljeno imaju mešovite rezultate.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je danas skoro 1,1 milijardu dinara (nepunih 9,3 miliona evra).

Indeks BELEX15 je porastao za petinu procenta na dnevom nivou na 829,85 poena, i jači je za 0,3 posto nego prošle sedmice, a BELEXlajn je zaključcio dan u plusu od 0,1 posto na 1.714,81 poen, što je za 0,1 procenat ispod nivoa na kojem je bio poršlog petka.

Ponovo su najtraženije bile akcije „Dunav osiguranja“, koje su se zadržale na nivou od 1.207 dinara i ostvarile promet od 0,8 miliona dinara, a preduzeće za promet građevinskog materijala i ogreva „Kopaonik“ je istrgovano za 0,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 14.000 dinara.

Akcije vodoprivrednog društvao „Dunav“ iz Bačke Palanke su mirovale na nivou od 12.000 dinara uz realizaciju od 0,1 milion dinara, a u istom iznosu su isprometovane akcije Naftne industrije Srbije po ceni od 620 dinara, istoj kao u čevtrtak.

Jedino je Aerodrom „Nikola Tesla“ danas zabeležio rast cene, i to za 1,1 odsto na 1.447 dinara, ali uz neveliku realizaciju.

Na MTP tržištu je trgovano samo akcijama poljoprivrednog društva Feketić iz Sombora i beogradskog preduzeća „Dinara“ za spoljnu i unutrašnju trgovinu i poslovno-tehničku saradnjum u iznosima od po 0,1 milion dinara po nepromenjenim cenama od 2.400 dinara i 355 dinara, respektivno.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 13,41 posto, u kupovni zanemarljiv, a u porodaji 26,67 procenata.

Sedam serija državnih obveznica, dve dinarske i pet denominovanih u evrima, zabeležile su ukupan promet od preko 1,08 milijardi dinara (9,26 miliona evra), koji je gotovo u celosti ostvaren u trgovanju dinarskim dužničkim hartijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.