U trendu

Belgija: Cene u supermarketima za tri meseca skočile 20 odsto

BRISEL – U prva tri meseca ove godine cene u supermarketima u Belgiji porasle su za oko 19,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uz inflaciju u martu koja je prvi put premašila 20 odsto, pokazalo je istraživanje udruženja potrošača Testaćats.

U martu je inflacija dostigla vrhunac od 20,6 odsto, uglavnom zbog povrća, koje je u martu 2023. bilo u proseku 31 odsto skuplje nego u martu 2022. godine, piše Euraktiv.

Dodaje se da kada se iz te računice izuzme krompir, inflacija za povrće iznosi 40 odsto.

Kako se navodi, povećanje cena povrća delom je posledica cena energenata, zbog čega je grejanje plastenika tokom zime poskupelo.

Istraživanje se zasnivalo na korpi od više od 3.000 osnovnih proizvoda (hrana, sredstva za čišćenje i higijena) koji se prodaju u sedam supermarketa širom zemlje i pokazalo je da prosečno dvočlano domaćinstvo troši oko 521 evra mesečno na namirnice, što je 89 evra više nego pre godinu dana i devet evra više nego u februaru 2023.

Pored povrća, proizvodi od papira kao što su maramice, toalet papir i kuhinjske krpe su u proseku skuplji za 39 odsto nego u martu prošle godine.

Udruženje potrošača je utvrdilo da su mlečni proizvodi 26 odsto skuplji nego prošle godine, hleb 24 odsto skuplji, a meso 18 odsto, uz primetno povećanje od 31 odsto kod živine, delimično uzrokovano ptičjim gripom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.