U trendu

Belgija naložila zatvaranje Fererove fabrike zbog salmonele

BRISEL – Belgijske zdravstvene vlasti naložile su danas italijanskoj konditorskoj grupi Ferero da obustavi proizvodnju u belgijskoj fabrici, nakon istrage desetine slučajeva salmonele koji se povezuju s Kinder čokoladicama te kompanije.

Ferero, koji je povukao iz prodaje nekoliko serija Kinder jaja i drugih proizvoda u Španiji, Britaniji, Irskoj i Sjedinjenim Državama, saopštio je da su povučeni i drugi Kinder proizvodi proizvedeni u belgijskoj fabrici u Arlonu, prenosi Rojters.

Kompanija nije eksplicitno povezala opoziv Kinder proizvoda sa slučajevima salmonele.

Međutim, belgijska agencija za bezbednost hrane AFSCA-FAVV objavila je da je potvrđena veza između više od sto slučajeva salmonele tokom nekoliko nedelja i proizvodnje Ferera u južnoj Belgiji.

Evropska zdravstvena agencija je u sredu saopštila da istražuje desetine prijavljenih i sumnjivih slučajeva salmonele povezanih sa konzumiranjem Kinder čokolada u najmanje devet zemalja, uglavnom među decom mlađom od 10 godina.

Fabrika u Arlonu, prema podacima Ferer, učestvuje sa oko 7,0 posto u ukupnoj količini Kinder proizvoda u svetu.

Belgijska agencija za bezbednost hrane je saopštila da je odluka da se obustavi proizvodnja u Arlonu doneta nakon što je zaključila da su informacije iz Ferera nepotpune. Ukidanje obustave proizvodnje će biti moguće tek kada se utvrdi da pogon ispunjava sve uslove predviđene propisima o bezbednosti hrane.

Agencija je pozvala potrošače da ne jedu ni jedan od opozvanih proizvoda, uključujući čokoladna jaja Kinder Surprajz, Kinder Surprajz Maksi, Kinder Mini Egs i Kinder Šokobons.

Iz Ferera su rekli da je bilo internih neefikasnosti, koje su dovele do kašnjenja odgovora i blagovremeng deljenja informacija.

U ranijem saopštenju su povlačenje iz prodaje opisali kao meru predostrožnosti i naveli da nijedan Kinder proizvodi koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar