U trendu

Belgija produžila rad dve nuklearke za još 10 godina

BRISEL – Belgijska vlada je odlučila da za 10 godina produži rad nuklearnih reaktora, čije je gašenje bilo predviđeno do 2025. godine, zbog problema u energetskom sektoru, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kru.

„Svi znaju da je u Evropi rat, mi biramo izvesnost u neizvesnim vremenima. Odlučili smo da se rad dva reaktora može produžiti za 10 godina“, saopštio je belgijski premijer, prenosi Rojters.

Odluka doneta u petak konkretno znači da će dva reaktora, Tihange 3 uz granicu sa Nemačkom i Doel 4 kod Antverpena, ukupnog kapaciteta 2 gigavata, nastaviti da rade u narednih 10 godina, što je promena u odnosu na raniji plan, predložen 2003. godine, da se svi belgijski reaktori ugase do 2025. godine.

Prema izveštajima belgijskih medija, sa odlukom još treba da sa saglasi francuska kompanija Engie, vlasnik nuklearki, i da kaže svoju cenu za njihovo pokretanje u već uznapredovalim pripremama za gašenje.

Gašenje nuklearnih reaktora u Belgiji se oslanjalo na prelazak na prirodni gas, uključujući i izgradnju elektrane na gas severno od Brisela.

Evropska unija je zacrtala cilj da smanji zavisnost od ruskog gasa za dve trećine ove godine i prekine oslanjanje na ruske isporuke goriva „znatno pre 2030. godine“, javio je Rojters pozivajući se na dokument Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar