U trendu

Belgija se bori protiv sankcija na ruske dijamante

BEČ – EU je, od početka rata u Ukrajini, uvela brojne sankcije, pri čemu su neke bile sporne pojedinim članicama, ali su ipak usvojene, a sada Belgija pokušava da se bori protiv sankcija za ruske dijamante.

Belgija, koja je zemlja u kojoj je sedište EU, ima ključnu ulogu u trgovini dijamantima, pa se u pregovorima o sankcijama uvek zalagala da dijamanti budu isključeni iz kaznenih mera, tvrdi bečki dnevnik „Kronen cajtung“.

Belgijski grad Antverpen je još od 15.veka čvorište za trgovinu dragim kamenjem.

U tom gradu se nalazi i „Svetski centar za dijamante“ (Antwerpen World Diamond Centre), koji ima godišnji obrt u visini od 37 milijardi evra.

Sirovi dijamanti, koji se dopremaju u Belgiju, poreklom su iz Angole, Konga, Sijera Leonea, Južne Afrike, ali i Rusije, kako ističe Sigal Vancovski, vlasnica „Binson Diamonds“ iz Antverpena.

Ona je ukazala da se sirovi dijamanti dopremaju u Belgiju da bi bili polirani, i kako bi potom mogli da se prerađuju u nakit ili nešto drugo, kako bi bili dalje prodavani.

Prema podacima Ministarstva finansija Rusije, ta zemlja je prošle godine izvezla više od 48,6 miliona karata sirovih dijamanata, što je najveći obim od 2007.

Najvažnija tržišta za izvoz dijamanata iz Rusije su Ujedinjeni Arapski Emirati i Belgija.

Dekant ekonomskog fakulteta univerziteta u Antverpenu Koen Vandenbempt kaže da bi Evropa sankcijama na dijamante sama sebi nanela štetu.

Prema njegovim rečima, obustava uvoza dijamanata iz Rusije bi dovelo do gubitka industrije, koja bi se preselila u Dubai ili Mumbaj.

On je naglasio da bi, pošto se mnoge zemlje ne bi priključile bojkotu, bila pronađena druga tržišta.

Na drugoj strani, ekspert za sirovine Larisa Stanciu kazala je da bi zabrana na uvoz ruskih dijamanata pogodila državnu kasu Rusije, jer od izvoza tog dragog kamenja profitira država.

„Kronen cajtung“ ukazuje da i američke sankcije imaju „rupe“ u vezi dijamanata, jer u odluci o sankcijama stoji da, ako se dijamant u nekoj zemlji značajno izmeni, ta država može da se vodi kao zemlja porekla.

To znači da, ako bi se dijamanti iz Rusije obradili u Indiji, onda bi se Indija vodila kao zemlja porekla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar