U trendu

Belhaž: Odnosi Srbije i Maroka su odlični, potencijal za ekonomsku saradnju veliki

BEOGRAD – Bilateralni odnosi Srbije i Maroka su odlični, a ekonomije dve države su komplementarne i trebalo bi podstaknuti poslovne zajednice da istraže i iskoriste ogroman potencijal i mogućnost za trgovinu i investicije, izjavio je ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji Mohamed Amin Belhaž.

On je u intervjuu za „Politiku“ povodom 66 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Maroka, naveo da je Beograd ne tako davno bio jedna od najpoznatijih evropskih prestonica u Africi, da su u njemu studirali i poslove uspostavljali mnogi Afrikanci što se nažalost poremetilo zbog situacije na Balkanu devedesetih godina prošlog veka, ali bi prema njegovoj oceni za Srbiju bilo važno da nastavi sa izgradnjom tog nasleđa i da njeni odnosi sa afričkim kontinentom povrate nekadašnji sjaj.

„U tom smislu Kraljevina Maroko bi mogla da bude pouzdan partner koji će pomoći u ostvarenju ovog cilja kroz saradnju s drugim afričkim zemljama, po principu trougla. Na Maroko se gleda s velikim poštovanjem budući da je jedan od najvećih afričkih investitora u Africi, posvećen stvaranju partnerstava sa fokusom na ljudski i održivi razvoj, u kojim svi dobijaju“, rekao je Belhaž.

Istakao je da postoji veliki potencijal za saradnju Srbije i Maroka u oblasti ekonomije i trgovine, posebno poljoprivrede i automobilske industrije.

Prema njegovim rečima Maroko može imati benefite od ekspertize srpskih kompanija i instituta koji rade u oblasti biotehnologija, pošto se, kako je ocenio, Beograd smatra jednim od vodećih svetskih centara u ovoj oblasti.

„Zbog toga ambasada podržava napore Instituta „Biosens“ iz Novog Sada i Politehničkog univerziteta Muhamed Šesti (UM6P) za uspostavljanjem okvira za saradnju u domenu istraživanja i razvoja u određenim oblastima koje će utvrditi ove dve institucije“, naglasio je Belhaž.

Dodao je da je veoma važna i saradnja u turizmu i istakao da je cilj Maroka da se broj srpskih turista u ovoj zemlji poveća i da ona postane jedna od glavnih turističkih destinacija za Srbe, barem na afričkom kontinentu.

Govoreći o globalnoj aktuelnoj situaciji u energetici i mogućnostima za saradnju Srbije i Maroka u energetici Belhaž je naveo da je Maroko usvojio proaktivan pristup u energetici i počeo da razvija spostvena sredstva i infrastrukturu obnovljivih izvora energije od 2009. godine.

„Danas Maroko poseduje najveću solarnu energiju na svetu „Nur stejšn“ i ima cilj da do 2030. godine najmanje 52 odsto svojih potreba za energijom proizvede i obezbedi iz obnovljivih izvora energije. Pored toga Maroko je bio prva afrička i arapska zemlja koja je razvila svoju mapu puta za zeleni vodonik“, rekao je Mohamed Amin Belhaž.

Ukazao je i da bi Srbija i Maroko trebalo bliže da sarađuju i razmenjuju svoja iskustva, stručnost i najbolje prakse u oblasti transformacije zelene energije kako bi sačuvale svoj energetski suverenitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.