U trendu

Belozjorov: Vijadukt – borba sa prirodom za buduća pokolenja

BEOGRAD – Generalni direktor ruskih železnica Oleg Belozjorov izjavio je danas da je izgradnja vijadukta na deonici pruge Stara Pazova – Novi Sad, a u okviru brze pruge Beograd – Budimpešta, bila najzahtevnija deonica koja je značila „borbu sa prirodom“.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga zašto je izgradnja vijadukta i tunela Čortanovci bio jedinstven projekat, Belozjorov je rekao da je sa inženjerske tačke gledišta to bio veoma zahtevan projekat.

Kako je objasnio, vijadukt je dužine tri kilometara, a visina pojedinih njegovih stubova dostiže visinu osmospratnice.

„Kako bismo obezbedili jačinu konstrukcije, ovde je bila iskorišćena posebna tehnologija naprezanja čelične užadi, zato što je ovo deo terena gde brdovit teren prelazi u plavni deo reke. Tako da je bilo dosta komplikovano obezbediti da nema proklizavanja terena“, rekao je Belozjorov za Tanjug.

Istakao je da je izgradnja tog vijadukta još jedan primer kako čovečanstvo može da ide u korak sa prirodom.

Belozjorov je naveo i da su radeći taj projekat poštovali sve ekološke zahteve, dodajući da je to dokaz da građevinski radovi mogu biti postavljeni u harmoniji sa prirodom.

„To je jedan zadatak koji stoji pred nama i biće još zahtevniji u budućnosti, jer moramo da očuvamo prirodu koju imamo“, rekao je Belozjorov.

Istakao je da će konstrukcija vijadukta stajati minimum 100 godina i da je ona budućnost koju će moći da vide naša deca i unuci.

Belozjorov je dodao da je taj deo srpske železnice najlepši ne samo u Srbiji, već u ovom delu Evrope, navodeći da će to privući još više turista.

Spajanjem železničkog koloseka na deonici Stara Pazova – Novi Sad na vijaduktu u plavnom delu Dunava, svečano je danas obeležen završetak građevinskih radova na toj deonici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog direktora RŽD-a Olega Belozjorova.

Do mesta na kojem je kolosek spojen, predsednik i predstavnici ruskih partnera došli su vozom.

Ruska kompanija „RŽD Internešnal“ završila je građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji u plavnom delu Dunava i tunela „Čortanovci“ više od pola godine pre planiranih rokova.

Vijaduk i tunel su deo prve brze pruge Beograd – Budimpešta.

Radovi na izgradnji vijadukta počeli su 1. novembra 2017. godine, njegova dužina je tri kilometara, a visina pojedinih stubova oko 26 metara.

Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela Čortanovci ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava.

Tunel Čortanovci predstavlja dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 kilometara.

Radovi na njegovoj izgradnji počeli su septembra 2017. godine i završeni su sedam meseci pre roka.

U aprilu su oba objekta uspešno prošla inspekciju Ministarstva građevinarstva za usklađenost sa projektnim rešenjima.

Deonica Stara Pazova – Novi Sad dužine je 40,44 kilometara pruge Beograd – Budimpešta, za brzine saobraćaja vozova do 200 kilometara na čas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.