U trendu

Beograd zvanično kandidat za „Belgrade Expo 2027“

BEOGRAD – Grad Beograd je zvanični kandidat za organizaciju Međunarodne svetske izložbe (Expo) 2027. godine sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”, saopštila je danas organizacija „Belgrade Expo 2027“.

Prezentacija kandidature Beograda biće održana 28. novembra u Parizu, a zemllja domaćin biće izabrana u junu 2023. godine.

„To je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti.

Republika Srbija i Beograd dokazali su u brojnim prilikama do sada da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje naša zemlja ima“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je upravo zbog toga ova izložba predstavlja događaj od nacionalnog značaja.

„Belgrade Expop 2027“ podseća da je prva prezentacija povodom kandidature Srbije održana u junu ove godine u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (BIE).

Navodi se da je ministar finansija Siniša Mali tom prilikom izjavio da je kandidatura još jedan pokazatelj koliko je Srbija napredovala, što je prepoznato i priznato u celom svetu.

„Ministar je naglasio da je Srbija ekonomski, kulturni, turistički i sportski centar ovog dela Evrope, kao i da su Republika Srbija i Grad Beograd u potpunosti spremni da organizuju manifestaciju kao što je Expo 2027, piše u saopštenju.

Dodaje se da će prezentacija naše kandidature biti održana 28. novembra u Parizu, na 171. Generalnoj skupštini BIE i da će na tom događaju govoriti ministar Mali, ministar sporta Zoran Gajić, gradski urbanista Marko Stojčić, i prestižni srpski umetnici – violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, uz video uključcenje Novaka Đokovića.

Navodi se da je tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Zemllju domaćina Expo 2027 izabraće 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem u junu 2023. godine.

U saopštenju se ističe da Srbija ima ogromno i dokazano iskustvo u kreiranju atraktivnog okruženja za investicije, i lider je u privlačenju najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u poslednjoj deceniji i da se očekuje da Beograd, ako bude izabran za domaćina, posetiti preko 2,6 miliona ljudi, uz ekonomski efekat od oko 1,1 milijardi evra.

„U ovim danima, kada je cela nacija reprezentacija, kada sa dubokim nadama, strastima, i željama gledamo put Katara i naših Orlova, iznova postajemo svesni značaja igre kao kolektivnog leka u vremenu punom izazova u kojima živimo. Svaki put kada Novak Đoković zasija, od severa do juga naše zemlje, sve građanke i građani Srbije podele radost igre i pobede, baš onog motiva koji je utkan u ideju poduhvata Expo 2027“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar