U trendu

Beogradska i Atinska berza udružuju snage

BEOGRAD – Atinska berza je dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 posto ukupnog broja akcija Beogradske berza, čime će tržišta kapitala Srbije i Grčke udružiti snage kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije.

Istovremeno, Beogradska berza kao organizator tržišta je donela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze.

Na taj način će, kako se navodi u saopštenju Beogradske berze, biti unapređena likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme.

Svi učesnici na tržištu će imati mogućnost ostvarivanja koristi od proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja.

Ova saradnja se bazira na dva principa – zajedničkom ubeđenju da bi respektivna tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno da rešavaju rastuće probleme i bolje servisiraju potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja.

U narednoj fazi, Beogradska i Atinska berze će blisko sarađivati sa Ministarstvom finansija Srbije u pravcu daljeg strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi.

„Kako bismo doprineli održivom razvoju srpskog tržišta kapitala, očekujemo da će nam ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći da unapredimo tržišnu infrastrukturu, otklonimo investiciona uska grla, ubrzamo formiranje kapitala i generišemo brojne nove investicione prilike“, kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Direktor Atinske berze Sokrates Lazaridis ocenjuje da učešće BELEX-a sa Kiparskom i Atinskom berzom na zajedničkoj trgovačkoj platformi predstavlja novi korak ka dugoročnom cilju održivog poslovanja putem unapređenja zajedničke likvidnosti i širenja zajedničke regionalne mreže, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.