U trendu

Beogradski manifest od danas do 26. maja na Kalemegdanu

BEOGRAD – Na Gornjem gradu Beogradske tvrđave danas počinje peti festival Beogradski Manifest, koji će trajati do 26. maja.

Ovogodišnji partner festivala je Crna Gora, koja će u okviru posebno osmišljene zone predstaviti svoju bogatu turističku ponudu, a predstaviće se i izlagači iz Slovenije i Republike Srpske, saopštila je Turistička organizacija Beograda.

U zoni „Aduti Srbije“ predstaviće se bogati turistički potencijali, tradicionalne i kulturološke različitosti i lepote više od 60 opština Srbije.

Zanatsko pivo, vino i hrana značajan su segment Manifesta, ističe se u saopštenju u kojem se dodaje da će tokom festivala biti predstavljene neke od najboljih pivara, najkvalitetnijih vina iz regiona, kao i da će uživanje u bogatstvu ukusa biti upotpunjeno širokom gastronomskom ponudom hrane, živim svirkama bendova i majstora akustične bluz muzike.

Tokom tri festivalska dana najmlađi građani će u dečijoj zoni moći da uživaju u pomalo zaboravljenim igrama kao što su: gađanje konzervi, navlačenje konopca, trka puževa, trka s džakovima, između dve vatre.

Zonu „Mašta može svašta“ učiniće zabavnim i brojne kreativne radionice crtanja, plesa, slikanja, ali i kostimirani junaci iz bajki, klovnovi, štulaši i mađioničari, dečije predstave ali i nove društveno odgovorne akcije u kojima će najmlađi posetioci, ali i njihovi roditelji, moći da saznaju više o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine i bezbednosti dece u saobraćaju.

Festival srednjovekovne kulture već je prepoznatljiv deo Beogradskog Manifesta i svojevstan je vremeplov i dobar način da se očuva i predstavi mlađim generacijama tradicija viteških vremena, ističe se u saopštenju.

U okviru Film i Art zone, koja čini platformu posvećenu negovanju sedme umetnosti, filmovima nastalim u produkciji koje neguju originalan kinematografski pristup, predstaviće se devet prestižnih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Fest, Beldoks, Zagreb film festival, Doku Fest Prizren, Bašta fest.
Ove godine će, takođe, biti nastavljena kampanja „Manifestuj se – svaka limenka se računa“, u okviru koje će tokom 15 dana maja ispred TC Ušće, biti prikupljane limenke za reciklažu.

Učesnici kampanje ispred TC Ušće će za predate limenke dobijati bodove na osnovu kojih će na Beogradskom Manifestu moći da odaberu nagrade u vrednosti sakupljenog broja poena.

Ukupno će biti podeljeno nekoliko hiljada nagrada, koje će se preuzimati na samom festivalu.

Festivalsku atmosferu upotpuniće i izložba oldtajmera, skultupa od slame i veliki šareni leteći baloni.

Podršku festivalu pružaju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad Beograd, Turističke organizacije Srbije i Beograda kao i Privredna komora Srbije.

Radno vreme festivala je u petak od 15 do 21 čas, a u subotu i nedelju od 11 do 21 čas. Ulaz je besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.