U trendu

Beogradski sajma vina – prva zajednička manifestacija zemalja Otvorenog Balkana (FOTO/VIDEO)

Članice inicijative “Otvoreni Balkan” – Srbija, Severna Makedonija i Albanija organizovale su u Beogradu prvu zajedničku manifestaciju, “Vinska vizija Otvorenog Balkana” na kojoj je učestvovalo više od 355 izlagača iz 22 zemlje

Inicijativa je pokrenuta 2019. godine – ukinute su brojne barijera u kretanju ljudi, kapitala, robe i usluga izmedju te tri zemlje, a otvorena je i za članstvo drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Sajam vina je okupio najbolje proizvođače vina u regionu i promovisao Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

U okviru tog sajma održan je Samit lidera Otvorenog Balkana sa kojeg je poručeno da od uspeha ovog projekta zavisi koliko će zemlje članice inicijative uspeti da osiguraju svoju dobru ekonomsku budućnost, ali i da učvrste mir i stabilnost u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su nemerljive prednosti i uspesi Otvorenog Balkana, koji nije zamena za članstvo u EU već put da se ubrza ekonomski razvoj regiona.

„Ova naša ideja je uvek imala mnogo protivnika i mnogo onih koji bi pronalazili neku zamerku, mnogo onih koji bi tražili dlaku u jajetu, mnogo onih kojima se ta ideja iz različitih političkih razloga nije dopadala. Ali ne možete da pobedite nešto što je dobro i nešto što je prirodno. I to naše zbližavanje i to što su naši interesi niko ne može da zaustavi. Otvoreni Balkan nikome nije doneo ništa loše a našim narodima i zemljama donosi samo dobro. Zato ćemo nastaviti da radimo još vrednije, još marljivije, još posvećenije“, rekao je Vučić.

Na sajmu vina su potpisani brojni poslovni ugovori, medju kojima je i predugovor između kineske kompanije Ningbo i vinarija Mrđanin i Đurđić o izvozu 110.000 boca srpskih vina u Kinu, u vrednosti od 800.000 evra.

Kompanija „Ningbo Ksjanmjao (Xiangmiao technology Co.ltd“) ima prodavnice u 50 gradova širom Kine za prodaju poznatih i kvalitetnih proizvoda iz Srbije, kao i iz drugih država regiona.

Ta kineska kompanija pokrenula je i platforme za e-trgovinu “Srpska prodavnica” što je dovelo do značajnog povećanja prodaje srpskih proizvoda u Kini.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.