U trendu

Berlin odbio da komentariše saopstenje Gasproma o turbinama

BERLIN – Nemačko ministarstvo ekonomije odbilo je da komentariše saopštenje ruskog energetskog giganta Gasproma, u kojem se navodi da nema dokumentacije kojom se pokazuje da se Simensu dozvoljava da dopremi iz Kanade gasnu turbinu za gasovod Severni tok 1.

„Ne komentarišemo saopštenja Gasproma“, izjavio je portparol ministarstva, preneo je Rojters.

Turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija protiv Gasproma, na putu je ka Evropi, a još pet će u naredne dve godine biti isporučeno Kanadi radi redovnog održavanja, objavio je jutros kanadski list „Gloub end Mejl“ pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

„Kanadska vlada je odlučila da dozvoli remont turbina u ruskom vlasništvu u periodu do dve godine počev od sada, omogućavajući uvoz i ponovni izvoz do šest jedinica – što je daleko obimniji aranžman nego što je ranije bio objavljeno“, navodi list, a prenosi agencija Tas s.

Vladino odeljenje Global Afers Kanada, dodaje se, odobrilo je nemačkom industrijskom gigantu Simens Enerdžiju dvogodišnje izuzeće od kanadskih sankcija prema Rusiji.

Simensu je sada dozvoljeno da svojim radionicama u Montrealu šalje turbine gasovoda Severni tok 1 na redovno održavanje i popravke.

Turbina, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija Gaspromu vraća se u Evropu, rekli su izvori i dodali da će Simens Kanada slati Nemačkoj turbinsku opremu, koju će zatim vlada u Berlinu proslediti Rusiji.

Ova posredna ruta za vraćanje turbina omogućava Kanadi da kaže da nije odustala od svojih sankcija, napominje se u tekstu.

Isporuka gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 je obustavljena 11. jula na deset dana zbog planiranog godišnjeg održavanja.

Od sredine juna taj gasovod je radio sa samo 40 odsto kapaciteta, jer turbina nije na vreme vraćena iz Kanade posle popravke zbog antiruskih sankcija, podseća Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar